Mannen ska ha skjutit flera personer på flera platser. Foto: Fernando SalazarMannen ska ha skjutit flera personer på flera platser. Foto: Fernando Salazar
Mannen ska ha skjutit flera personer på flera platser. Foto: Fernando Salazar
Minst tre personer ska ha dött. Foto: Fernando SalazarMinst tre personer ska ha dött. Foto: Fernando Salazar
Minst tre personer ska ha dött. Foto: Fernando Salazar
Upp till 30 personer kan vara skadade. Foto: Fernando SalazarUpp till 30 personer kan vara skadade. Foto: Fernando Salazar
Upp till 30 personer kan vara skadade. Foto: Fernando Salazar

Flera döda vid skottlossning

Publicerad

Minst tre offer har dödats vid flera skjutningar i Hesston, Kansas.

Gärningsmannen gick till attack mot sin tidigare arbetsplats – som han fått sparken från.

Därefter sköts han ihjäl av polis.

– Alla säger att det inte kan hända här. Och här står vi. Det hände här, säger polisens T. Walton enligt CNN.

Det var strax efter klockan 17 på torsdagseftermiddagen som en anställd började skjuta vid en gräsklipparfabrik i den lilla staden Hesston i Kansas, USA.

Det första larmet till polisen gällde en man som öppnat eld från en grå Dodge Caravan – två personer träffades då, en i benet och en i axeln.

Sen smällde det igen. Då kom larm om skottlossningen i fabriken Excels lokaler.

Tre personer dödades av gärningsmannens skott innan han själv sköts ihjäl av polis.

– Skytten själv har skjutits och dödats, säger lokalpolisens T. Walton enligt CNN.

– Det kommer ta ett tag att jobba igenom det här. Det är så många brottsplatser och så många personer.

Ytterligare 14 personer – varav tio vårdas kritiskt – skadades vid attackerna, uppger CNN. Polisen har ringat in flera attack- och mordplatser.

 

 

Visste inte det var skott

Ett vittne som jobbar i fabriken säger till den lokala tv-stationen KAKE att skytten jagade anställda genom fabriken och sköt.

– Jag trodde det var en brand eller en explosion, säger kvinnan.

– Jag visste inte att det var någon som sköt.

Hon lyckades ta sig ut genom en dörr tillsammans med 20 andra anställda.

Ett annat vittne såg när gärningsmannen kom med ett automatvapen och sköt mot en äldre kvinna på parkeringsplatsen utanför fabriken. Den uppgiften bekräftas av polisen i Hesston.

Minst tre döda

– Tre personer är döda och uppemot 20 personer kan vara skadade, befarade Walton tidigt när han pratade med tv-stationen KWCH.

– Det här är en fruktansvärd händelse, snälla ha tålamod med oss.

Enligt Walton ska den misstänkte mannen ha avlossat skott på flera platser. På fabriken, på en annan plats i den lilla staden Hesston, i grannstaden Newton och en fjärde plats.

Mannen som pekas ut som skytt ska tidigare ha jobbat på fabriken men har fått sparken. På mannens Facebooksida publicerade han för ett par dagar sen en bild där han poserar med ett automatvapen.

I december öppnade en man – tillsammans med sin fru – eld mot sin gamla arbetsplats i San Bernardino, Kalifornien. Dådet, där 14 personer dödades, pekades ut som ett terrorattentat. Så är inte fallet i Hesston.

– Det var några saker som triggade i gång den här individen, säger polisens Walton samtidigt som han säger att det inte är fråga om ett terrorattentat.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag