Flera döda under nationaldagsfirande i Illinois i USA

Skräckminuterna under nationaldagsfirandet
Mins sex personer dog i en skottlossning på USA:s nationaldag.
Foto: NAM Y. HUH / AP TT NYHETSBYRÅN
Åskådarna flydde platsen för skjutningen.
Foto: LYNN SWEET / AP TT NYHETSBYRÅN
Polisen är nu på jakt efter gärningsmannen.
Foto: NAM Y. HUH / AP TT NYHETSBYRÅN

Från ett hustak öppnade han eld mot nationaldagsfirarna i paraden.  

Efter en massiv polisjakt har nu den misstänkte skytten Robert ”Bobby” Crimo, 22, gripits för massakern utanför Chicago i USA.

Sex personer är döda och minst 30 har skadats.

Skjutningen inträffade på måndagsförmiddagen, amerikansk tid, i Highland Park norr om Chicago i delstaten Illinois, under ett nationaldagsfirande.

– Den här morgonen klockan 10.14 blev vårt samhälle terroriserat av ett våldsdåd som har skakat oss alla ända in i benmärgen. Våra tankar går till offrens familjer i denna svåra tid, säger Nancy Routering, borgmästare i Highland Park. 

De skadade uppges vara från 8 till 85 år gamla.

Minst fyra eller fem av de skadade är barn, uppger läkaren Brigham Temple från sjukhuset i Highland Park som tagit emot 26 skadade, enligt AP. 

Ett av dödsoffren uppges vara 78-årige Nicholas Toledo från Mexiko, vars familj har gått ut med hans identitet. Mannen var på paraden med sin familj för att fira den 4:e juli.

– Vi är förstörda, säger hans barnbarn till CBS Chicago.

https://twitter.com/TimMcNicholas/status/1544046298986385414?s=20&t=NL_YutNf6dsMRr_DDif0Bg

Misstänkte skytten gripen

Under måndagskvällen gick polisen ut med en identitet och signalement på den misstänkte skytten, 22-årige Robert ”Bobby” Crimo, hemmahörande i Illinois.

Natten mot tisdag, svensk tid, kom beskedet att han gripits efter en flera timmar lång polisjakt.

Enligt CNN fick en polisman syn på Crimo, som försökte fly när han insåg att han var upptäckt. Kort därpå kunde polisen dock gripa den misstänkte gärningsmannen ”utan incidenter”.

Budföraren Ryan Lerman berättar för CNN att han blev vittne till gripandet av 22-åringen, som skedde nära Lake Forest i Illonois. Enligt Lerman satt den misstänkte gärningsmannen i sin bil när polisen dök upp.

– Han var där i en minut och sedan kom det typ sju polisbilar, säger han till CNN.

”Folk känner hans familj”

Kort efter att Crimos gripande tillkännagavs samlades flera personer utanför polisstationen i Highland Park för att uttrycka sin tacksamhet till polisen, skriver Chicago Sun Times. 

En av personerna, Stacy Shaulman, säger till tidningen att dagen har varit ”fruktansvärd”.

– Jag är glad att de har gripit honom. Och, tyvärr, så är han från området och folk känner hans familj. Hans familj har varit här länge, säger hon.

Den 22-årige mannen, Robert ”Bobby” Crimo, som polisen söker efter skottlossningen.
Foto: Polisen Highland Park
Skotten avlossades efter att paraden pågått i tio minuter.
Foto: NAM Y. HUH / AP TT NYHETSBYRÅN

Öppnade eld från hustak

Polisen uppger enligt AP att den misstänkte gärningsmannen ska ha öppnat eld från ett hustak, där han ska ha varit svår att få syn på. En stege hittades också intill byggnaden efter dådet.

Enligt kommunens hemsida har ett gevär hittats på platsen, skriver Reuters. Polisen har dock inte gått in på vilket sorts vapen som hittats.

Sun Times skriver att skott avlossades efter att paraden pågått i tio minuter. Enligt tidningen flydde hundratals människor rån platsen och flera sågs ligga blodiga på marken.

– Jag hörde 20 till 25 skott som avfyrades snabbt efter varandra, säger ett vittne till Chicago Sun-Times.

Flydde från platsen

Filmer från platsen visar kaoset som utbryter under paraden och människor som skriker ”skott, skott!”. 

https://twitter.com/alexsalvinews/status/1543989258901327874?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1543989258901327874%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.foxnews.com%2Fus%2Fchaos-erupts-multiple-people-are-shot-4th-july-parade

USA:s president Joe Biden säger att han är ”chockad över det besinningslösa vapenvåldet” i ett uttalande från Vita huset på måndag eftermiddag.

Biden säger också att FBI är inblandat i sökandet efter skytten.

– Jag ber för dem som ligger på sjukhuset med allvarliga skador, säger presidenten.

Presidenten skrev nyligen under en ny vapenreform som röstats igenom i kongressen. Den nya lagen innebär bland annat skärpta bakgrundskontroller och är den största regleringen av vapeninnehav som gjorts i USA på federal nivå på nästan 30 år.

Biden om Chicago-skjutningen: ”Vi måste kämpa för vår demokrati”

Kommenterade händelsen under ett nationaldagstal

Raketerna smäller av på samma gång – mitt på badstranden

Ett fyrverkerikaos utbröt i Ocean City i USA under fjolårets 4 juli-firande

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.