Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera döda när tak rasade in i Riga

Foto: Ints Kalnins

Dödssiffran stiger efter takraset i stormarknaden i Riga på torsdagskvällen.

Minst 50 personer har dött och ytterligare 35 skadades.

Nu letar räddningsarbetare efter överlevande genom att ringa till deras mobiltelefoner.

Samtidigt misstänks orsaken till olyckan vara ett bygge av en vinterträdgård på taket.

Den 500 kvadratmeter stora taket till en stormarknad i en förort till Lettlands huvudstad Riga rasade in på torsdagen.

Enligt AP har dödssiffran stigit till 49 personer och 35 skadade. Enligt Lettlands stats-tv kan upp till 30 människor fortfarande finnas under rasmassorna, baserat på information från övervakningskameror.

- Vi har nu 49 personer bekräftat döda och förmodligen ytterligare 30 människor kvar där inne. Det troliga är att alla de är döda, säger Rigas borgmästare Nils Usakovs enligt AFP.

Vittnet Jana säger till LNT Television:

– Allt rasade ihop, väggarna, taket, allt!

Raset skedde vid sextiden på kvällen lokal tid.

Tre av de omkomna är brandman som dog när ett till tak rasade in under räddningsarbetet, skriver AP.

"Jag är stolt över min pappa. Han dog när han hjälpte andra, han tänkte inte på sig själv", skriver dottern Katrina på Twitter.

Ringer till telefonerna

Dussintals personer var fortfarande instängda under rasmassor ett par timmar efter olyckan, och på fredagsmorgonen fortsatte arbetet med att söka efter överlevande. Räddningsarbetare har svårt att ta sig in då de beskriver det som är kvar av köpcentret som ett "korthus" som kan rasa ytterligare om delar flyttas.

Räddningsarbetare har också själv stängt av all sin elektroniska utrustning efter att ha uppmanat anhöriga om att ringa till de instängdas mobiltelefoner så att de ska hittas enklare.

Flydde genom fönster

En flicka berättar för den statliga radion att hon gick in i stormarknaden med sin mamma när ett betongblock rasade mellan dem, och att hon var nära att begravas under det. Hon lyckades ta sig ut men mamman har ännu inte hittats, skriver Reuters.

Andra ögonvittnen berättar om ett högt ljud och att det sedan blev mörkt. Människor flydde ut genom hål i fönsterrutorna.

Polisen utreder om rutinerna för tillsynen av bygget, byggnaden i sig eller lagring av byggmaterial på taket kan vara möjliga orsaker till raset. Eventuellt kommer man att be utländska experter om hjälp, rapporterar Interfax.

På fredagen fanns fortfarande ingen förklaring till olyckan.

Trädgård kan vara orsaken

En teori är att ett bygge av en vinterträdgård på stormarknadens tak låg bakom raset.

Lars Hjeltman, styrelseledamot i Svensk-lettiska föreningen, talade på torsdagskvällen med en bekant i Riga om händelsen.

– Hon berättade att man anlagt en trädgård på taket till stormarknaden och det tros vara orsaken till att det har pajat. Det verkar som att en vägg har vikt sig först, säger han till TT och påpekar att det har regnat mycket i Riga de senaste dagarna, vilket kan ha bidragit.

I nuläget finns det inga rapporter om svenskar bland de drabbade. UD har kontaktat den svenska ambassaden i Riga som följer ärendet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.