Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Flera döda i Sverige efter stormen Sven

Flera har omkommit till följd av stormen Sven. Foto: Jens L'Estrade

Stormen Sven har lämnat förödelse och kaos bakom sig.

Under sin framfört över norra Europa har stormen tagit över tio liv.

Sverige är värst drabbat med minst fem dödsfall, varav flera blivit träffade av fallande träd.

Stormen Sven har skördat flera dödsoffer på sin väg över norra Europa. Hittills har två personer rapporterats döda i Storbritannien, tre i Polen och en i Danmark.

Men Sverige verkar ha drabbats värst med minst fem dödsoffer som kan relateras till stormen.

I närheten av Hörby i Skåne avled en man i 50-årsåldern efter att han på fredagseftermiddagen fått ett träd över sig.

Träffad av gran

Mannen höll tillsammans med flera andra på med röjningsarbete vid en kraftledningsgata i ett skogsområde i närheten av Södra Rörum när olyckan var framme.

Enligt polisen var arbetet nästan avslutat när en gran välte och träffade mannen.

Räddningspersonalen konstaterade att mannen var allvarligt skadad och drog bort honom en bit från plasten så att det inte fanns risk för att ytterligare träd eller grenar skulle falla över honom. Sedan påbörjades livsräddande insatser i väntan på ambulansen, säger Joakim Ilmrud.

Han fördes till universitetssjukhuset i Lund, men hans liv inte gick att rädda.

Hittades i snön

Under fredagseftermiddagen rapporterade DT.se att en äldre kvinna hittats död i snön i Sollerön, Dalarna.

Vid sju-tiden på fredagsmorgonen hittade hemtjänsten kvinnan livlös utanför det trygghetsboende där hon bor, och larmade 112. Trots återupplivningsförsök gick inte kvinnans liv att rädda.

– De tog in henne i värmen och räddningstjänsten påbörjade hjärt- och lungräddning men man konstaterade att hon var avliden när ambulansen kom, säger Johan Szymanski, räddningschef vid räddningstjänsten i Mora.

Orsaken till att kvinnan var ute i snöovädret är okänd eller hur länge hon befunnit sig utomhus. Boendet är ett lägenhetsboende, som om nätterna är obemannat, enligt räddningstjänsten.

– Den här äldre damen har gått ut någon gång under natten i snöovädret och av någon anledning inte kommit in igen. Hon har blivit trött eller sjuk eller vad som helst, varför vet vi inte, säger Szymanski.

Hittades av förbipasserande

Samma morgon hittades även en man avliden i Älmhults kommun.

Han påträffades strax efter 09.00 med ett träd över sig, enligt polisen.

– Han var ute och jagade och fick trädet över sig när han hade gått ut på en av de små vägarna. Det rör sig om ett rent olycksfall och han hittades senare av förbipasserande, säger Fredrik Svärd, inre befäl i Växjö, på fredagsmorgonen.

Sökte i vattnet

Ytterligare två personer kan ha omkommit i stormen i Sverige. På torsdagsmorgonen föll två besättningsmän överbord från holländska fartyget Marietje Andrea, söder om Ystad.

Efter sex timmar sökande i vatten och från luft avbröt sjö- och flygräddningscentralen.

– Det fanns ingen chans att hitta de här personerna vid liv. Området var väl genomsökt och det finns ingen chans att de har överlevt, säger Anders Larsson, räddningsledare på sjö- och flygräddningscentralen, på torsdagen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!