Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

62 döda i skogsbrand i Portugal

Minst 57 personer har dött i en svårkontrollerad skogsbrand i Portugal.
Foto: PAULO CUNHA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Pedrogão Grande ligger i centrala Portugal.
Foto: Google maps
– Hela himlen var svart, säger Helena Rosell.
Foto: Privat
Vägar spärrades av medan branden spred sig utom kontroll.
Foto: PAULO CUNHA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Många människor brändes ihjäl i sina bilar, enligt Portugals inrikesminister Jorge Gomes.
Foto: PAULO CUNHA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

600 brandmän kämpar mot en våldsam skogsbrand i centrala Portugal. 

Minst 62 människor har dött i branden, många av dem blev innebrända i sina bilar.

– Vinden har vänt och elden är på väg emot oss. Vi har packat och ska ge oss av, säger svenska Annika Pihl som bor i området.

Skogsbranden rasar i bergsområdet Pedrogão Grande, söder om Coimbra i centrala Portugal. Ännu på söndagskvällen är den inte släckt.

Vägar spärrades av medan branden snabbt spred sig i flera riktningar på grund av kraftiga vindar.

"Vänner, bara så ni vet så har vinden vänt och elden är på väg mot oss. Vi har packat och ska ge oss av. Den är inte så nära än och det är en flod emellan men vi tar det säkra före det osäkra", skriver Annika Pihl från Göteborg – som bor i det drabbade i området – på Facebook.

Portugal får hjälp från utlandet.  Spanien har skickat två vattenbombplan för att hjälpa grannlandet med släckningsarbetet, och även EU bidrar med en insatser, enligt BBC.

Många boende är fångar i sina hem medan skogsbranden rasar runt omrking.
Foto: ARMANDO FRANCA / AP TT NYHETSBYRÅN

Människor brändes ihjäl i bilar

Minst 62 personer har dött i branden, av dem minst fyra barn. Ytterligare 54 personer är skadade. Dödssiffran väntas stiga, säger lokala myndigheter.

Många dog efter att ha blivit instängda bland i sina brinnande bilar.

– Många bilar kunde inte ta sig ut och människor brändes ihjäl inuti sina bilar, säger Portugals inrikesminister Jorge Gomes till CNN.

Han säger att man inte vet om de innebrända togs med överraskning eller om de var på flykt från lågorna.

– Jag kände flera av offren. En av mina arbetskamrater förlorade sin sin fyraåriga dotter och sin mamma. Hon lyckades inte få ut dem ur bilens baksäte, säger Isabel Ferreira, 62, som bor i området, till AFP.

– Allting brann mycket snabbt på grund av de starka vindarna. Lågorna passerade två eller tre kilometer från mitt hus, säger hon.


https://twitter.com/sebsweird/status/876452775168802817

Även sex brandmän vårdas i kritiskt tillstånd på sjukhus. 

Annika Pihl från Göteborg bor nära brandområdet i Portugal. Hon arbetar för en organisation som tar hand om övergivna hundar – och berättar på Facebook hur hon hjälpt till att evakuera hundar från brandområdet.

Evakuerade hundar

"Kom just hem efter att vi evakuerat 63 av 65 hundar ... När de sista hundarna lämnade hägnet var elden riktigt nära och vi såg hur gamla människor i grannskapet stod och spolade vatten över sina husväggar", skriver Annika Pihl. 

Sent på söndagskvällen fick Annika Pihl lämna sitt hem efter att vinden vänt och branden börjat krypa närmre.
Foto: PRIVAT

Hon skriver att "himlen är fylld av rökmoln" runt hennes hem.  Och beskriver situationen som "den allra värsta mardröm".

Så här såg det ut från Annika Pihls hem på onsdagen.
Foto: Annika Pihl

"När jag hör mina vänners historier om hur de flytt sina hem förstår jag hur oerhört många som drabbats för mina vänner bor utspridda över ett ganska stort område. Motorvägen är avstängd och det ligger döda människor på vägarna", skriver Annika Pihl. 

"Jag ser också hur många människor som ställer upp för varandra. Erbjuder människor de inte känner bostad. Andra kör omkring planlöst i en bil utan att veta vart de ska ta vägen", skriver hon.

https://www.facebook.com/annika.pihl.9/posts/1562774487066079

Norskt par flydde lågorna

Norska Aftenposten har pratat med ett norskt par som slängde sig in i sin husbil för att undkomma skogsbranden.

– Det var ett riktigt inferno, hade vi bara väntat i några minuter är jag säker på att vi hade bränts levande, säger mannen till Aftenposten.

Paret körde runt på småvägar i det bergiga skogsområdet.

– De första vägarna vi testade slutade på platser som var omöjliga att passera på grund av lågorna. Någonstans välte en elledning över vägen. Först vid tredje försöket hamnade vi i säkerhet, säger mannen.

LÄS MER: Kraftig skogsbrand i populär turistort

Enligt UD finns inga uppgifter om skadade svenskar. Ambassaden i Portugal följer händelseutvecklingen och uppmanar svenskar i området att följa lokala medier.

Svenska Helena: "Det var panik"

Svenska Helena Rosell bor sedan över ett år tillbaka i byn Alvaiázere, nära det drabbade området Pedrogão Grande. Hon såg branden från sitt hus.

– Det är 40 grader varmt här så vi höll oss inomhus, men när vi öppnade fönstret kände vi direkt röklukt och såg sotflagor som flög över tomten, säger Helena Rosell och fortsätter:

– Det var panik verkligen. Vi försökte lokalisera branden. Hela himlen var helt svart. 

Helena Rosell såg då hur det brann i en dal på andra sidan vägen.

– Det är ett annat berg, vi brukar vara där och bada, säger Helena Rosell.

Huset täcktes av svart sot

Hon berättar att hon inte längre ser några lågor, men att himlen fortfarande är svart av tjocka rökmoln. 

– Det har aldrig varit så nära inpå tidigare. Som tur är bor vi ett gammalt stenhus, säger Helena Rosell.

I dag är hennes vita stenhus helt täckt av svart sot.

– När det är så här varmt blir det skogsbränder, det är superläskigt. Här är de vana vid skogsbränder. Men det här verkar vara en mycket större och kraftigare som har spridit sig och vållat människoskador på ett annat sätt än när det brunnit tidigare, säger Helena Rosell.

Hundratals brandmän kämpar nu mot den svårsläckta skogsbranden.
Foto: ARMANDO FRANCA / AP TT NYHETSBYRÅN

"Den största tragedin på flera år"

Det är ännu okänt hur skogsbranden har uppstått, men enligt Portugals premiärminister António Costa kan den ha orsakats av ett åskoväder i området.

Flera byar i bergsområdet Pedrogão Grande är drabbade, och många hus har brunnit ner till grunden. Boende evakueras nu till andra områden.

Boende har tvingats fly från sina hem i området Pedrogão Grande.
Foto: PAULO CUNHA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

– Det här är den största tragedin vi har varit med om på flera år. Vi måste ta reda på vad som har hänt, säger premiärministern som utlyser tre dagars landssorg på grund av skogsbranden.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker lovar stöd från EU för att bekämpa skogsbranden.

"Mina tankar är med de drabbade i Portugal. Jag berömmer brandmännens mod", skriver han på Twitter.

https://twitter.com/JunckerEU/status/876344395548766208

Värmebölja i regionen

Stora delar av Spanien och Portugal har drabbats av en värmebölja de senaste dagarna. Temperaturen i området Pedrogão Grande var på lördagen 38 grader, och väntas stiga till 40 under söndagen.

– Regionen har haft skogsbränder förut, men vi kan inte minnas en tragedi av dessa proportioner. Antalet döda gör mig helt mållös, säger Pedrogão Grandes borgmästare Valdemar Alves. 

Det är just nu mycket varmt och torrt i flera delar av Sydeuropa. Under söndagen pågår även en kraftig skogsbrand i turistorten Podgora i Kroatien.  

Enligt BBC bröt omkring 60 skogsbränder ut i olika delar av Portugal under natten mot söndagen – och uppemot 1700 brandmän kämpar nu mot lågorna runtom landet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.