Blodigaste dygnet sen elvadagarskriget

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Bilder från nattens attack.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Minst tio personer uppges ha dödats i de israeliska flyganfallen, som beskrivs som förebyggande attacker mot Islamiska jihad.
Foto: APAIMAGES/ SHUTTERSTOCK
Våldet beskrivs som det blodigaste sedan elvadagarskriget.
Foto: ASHRAF AMRA / AFP TT NYHETSBYRÅN

De israeliska flyganfallen mot Gazaremsan fortsätter. 

Samtidigt avfyras raketer mot Israel.

Palestinska myndigheter uppger att 14 personer dödats.

Våldet beskrivs av SVT som det blodigaste sedan elvadagarskriget.

Israel har genomfört ytterligare flygräder i Gazaremsan på lördagsmorgonen. 19 personer tillhörande gruppen Islamiska jihad, som är målet för den israeliska attacken, ska också ha gripits, uppger den israeliska militären.

Som svar på attackerna regnar raketerna över södra Israel. Striderna beskrivs som den värsta upptrappningen av våld sedan förra året.

Israel motiverar attacken som en ”förebyggande” operation mot Islamiska jihad, och insisterar på att gruppen planerade en nära förestående attack efter dagar av spänningar längs Gazaremsans gräns.

Dödsfall

Minst 14 personer, varav ett barn, har dödats i de israeliska flyganfallen, uppger det palestinska hälsodepartementet.

Våldet beskrivs som det blodigaste sedan elvadagarskriget i maj 2021, enligt SVT.

Den israeliska militären bedömer att runt 15 ”fientliga stridande” dödats i attackerna i Gazaremsan. Anfallen beskrivs som en ”förebyggande attack” mot högt uppsatta inom den militanta gruppen Islamiska jihad. Enligt Islamiska jihad är en av de som dödats en hög befälhavare inom gruppen.

I Israel har bombardemanget utlöst sirener, men det finns inga rapporter om större skador.

Skyggar inte undan 

”Den israeliska regeringen kommer inte att tillåta terrororganisationer i Gazaremsan att sätta agendan i området och hota medborgarna i staten Israel”, säger Israels premiärminister Yair Lapid enligt ett uttalande.

Han säger också att Israel inte är intresserad av en bredare konflikt i Gaza, men kommer inte heller att skygga undan för en sådan.

Omkring 80 personer har skadats i attackerna, som enligt säkerhetskällor i den palestinska enklaven sker i flera delar av territoriet.

Gränsövergångar stängda

Flyganfallen kommer dagar efter att Israel stängt sina två gränsövergångar mot Gaza och begränsat hur civila israeler som bor nära gränsen kan röra sig, med hänvisning till säkerhetsproblem.

Åtgärderna vidtogs efter att två högt uppsatta medlemmar av Islamiska jihad greps på den ockuperade Västbanken i måndags. Gruppen har en stark närvaro i Gaza.

Gazaremsan styrs av den palestinska terrorstämplade rörelsen Hamas. Runt två miljoner människor bor i området.

UR ARKIVET:

Expressens korrespondent om att vapenvilan i Gaza är bruten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.