Enligt lokala myndigheter ska attacken ha varit pågående i fem timmar innan säkerhetsstyrkor lyckades döda attentatspersonerna. Foto: Mirwais Najand / AP TT NYHETSBYRÅN
Enligt lokala myndigheter ska attacken ha varit pågående i fem timmar innan säkerhetsstyrkor lyckades döda attentatspersonerna.  Foto: Mirwais Najand / AP TT NYHETSBYRÅN

Flera döda i attack mot militärbas i Afghanistan

Publicerad

Flera personer har dödats i en pågående attack mot militärbas Camp Shaheen i norra Afghanistan, uppger Reuters.

Cirka 30 svenskar befinner sig i Mazar-e Sharif men ingen ska ha befunnit sig på campen vid tillfället för attacken.

Minst ett dussin ska ha dödats, men antalet kan vara uppåt 50, enligt en talesperson för den amerikanska armén.

Flera personer har dödats i en attack mot Camp Shaheen i Mazar-e Sharif i norra Afghanistan, uppger talespersonen enligt Reuters.

Åtta personer uppges ha dödats i attacken enligt Tolo News. Men enligt en talesperson för den amerikanska armén kan så många som upp emot 50 personer ha dödats.

 

 

Cirka 30 svenskar befinner sig i Mazar-e Sharif och flera jobbar på Camp Shaheen för att utbilda afghanska förband. Enligt Försvarsmakten ska ingen svensk ha befunnit sig på campen vid tillfället för attacken.

– Vi har svensk personal på plats på Camp Shaheen ibland, men i dag befann sig ingen svensk där, säger Marie Tisäter, kommunikatör på Försvarsmaktens presstjänst.

Två fordon tog sig in

Campen Shaheen är en av det afghanska försvarets.

Attacken skedde då två fordon penetrerade sig genom flera lager av skydd på basens huvudkvarter under fredagseftermiddagen. Enligt Sky News ska de sex insurgenterna varit utklädda till afghanska soldater och på så sätt skaffat sig tillgång till basen.

Attentatsmännen tog sig in i moskén just när fredagsbönen skulle inledas.

Attacken pågick i fem timmar

Enligt lokala myndigheter ska attacken ha varit pågående i fem timmar innan säkerhetsstyrkor lyckades döda fem av attentatspersonerna, den sjätte greps.

Det är således den andra attacken mot en stor militärinstallation under de senaste månaderna i Afghanistan.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag