Attacken skedde i Kidal i Mali. Minst två personer är döda.
Attacken skedde i Kidal i Mali. Minst två personer är döda.

Flera döda i attack mot FN-bas i Mali

Publicerad

Fem personer uppges vara döda och 30 skadade i en attack mot en FN-bas i Mali, uppger Al Jazeera.

Just nu finns det 247 svenska FN-soldater på plats i landet, men enligt Försvarsmakten befann sig ingen av dessa på platsen.

Fem personer ur FN:s fredsbevarande styrka uppges ha dödats och 30 personer ska ha blivit skadade i en attack mot en FN-bas i Kidal i nordöstra Mali. Sju av de skadade befinner sig i ett kritiskt tillstånd, skriver Al Jazeera.

– Vårt camp blev attackerat av terrorister tidigt på fredagsmorgonen. Vi kämpade emot, men två fredsbevarande soldater dödades och 30 andra skadades, sa en FN-källa till nyhetsbyrån AFP tidigare i morse.

Senare under dagen uppgav Al Jazeera att minst fem FN-soldater ska ha dödats.

Attacken på fredagen inträffar bara en vecka efter att fyra angripare och en soldat från Mali dödades vid ett attentat mot en FN-förläggning i Malis huvudstad Timbuktu.

Al Qaida i islamiska Maghreb har tagit på sig förra veckans attack.

Rebeller tar på sig attentatet

Trots att Tuaregrebellerna och de rivaliserande statsvänliga väpnade grupperna ingick en fredsöverenskommelse i juni förra året har stora delar av landet förblivit laglöst.

En talesperson för tuaregrebellerna - som tidigare har beskyllts för kopplingar till al Qaida - ska enligt Reuters ha bekräftat att rebellerna ligger bakom attentatet.

247 svenska soldater befinner sig i landet

Det finns 247 svenska FN-soldater i Mali men ingen av dem är stationerade i närheten av Kidal.

– De svenska soldaterna finns i Timbuktu, och de är 247 stycken. det här attentatet var ungefär hundra mil ifrån därifrån och i Mali är det ganska dåliga vägar, så där är hundra mil ett väldigt långt avstånd, säger Marie Tisäter, kommunikatör på Försvarsmakten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag