Flera döda efter skottlossning i moské

Ett vittne har tidgare berättat att upp till tre beväpnade män sköt mot ett 40-tal personer inne i Quebec City Islamic Cultural Center.
Foto: Radio Canada
Två personer ska ha gripits för attacken uppger tv-bolaget CTC News och flera andra kanadensiska medier.
Foto: Mathieu Belanger / REUTERS
Orsakerna bakom attacken är okända.
Foto: Francis Vachon / AP / TT

Sex personer har skjutits till döds och åtta skadats i en moské i Quebec City i Kanada.

Enligt vittnen rör det sig om en koordinerad attack där maskerade män öppnade eld mot besökarna.

Polisen har gripit två personer misstänkta för attacken, men utesluter inte ytterligare gripanden.

– Vi fördömer den här terrorattacken mot muslimer som skett på en plats för tillbedjan och tillflykt, säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau i ett uttalande.

Det var i samband med kvällsbönen vid klockan åtta på söndagskvällen som gärningsmännen öppnade eld inne i en moské i stadsdelen Sainte-Foy i Quebec City.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau uttryckte sorg och fördömde attacken.
Foto: Sean Kilpatrick / AP TT NYHETSBYRÅN

Sex personer har dödats och åtta skadats enligt polisen, skriver CNN.  Polisen har spärrat av ett stort område i anslutning till moskén och två personer är gripna.

Från Facebook.

https://twitter.com/AP/status/825946138004045824

39 personer som befann sig inne i moskén i samband med skottlossningen har enligt polisen undkommit, skriver CTV.

Offren är enligt plisen mellan 35 och 70 år gamla.

Reuters har talat med moskédirektören Mohamed Yangui som berättar att han själv inte var i lokalen när attacken skedde.

– Varför händer detta här? Det är barbariskt, säger han till CNBC.

Quebecs premiärminister Philippe Couillard kallade på söndagskvällen skjutningen för ett terrordåd och sa att hans tankar var med de anhöriga till offren. Han har även gett order till den nationella församlingen i Kanada att hissa flaggan på halv stång.

Även han kallade attacken för barbarisk.

– Precis som på andra platser i världen har Quebec drabbats av terrorism. Det rör sig om mord riktad mot en specifik grupp, säger Couillard enligt AP.

Han tillade dock att motivet fortfarande inte är känt.

Fördömer attacken

Även Kanadas premiärminister Justin Trudeau uttryckte sorg och bestörtning över vad som hänt.https://twitter.com/JustinTrudeau/status/825910196077723648


I ett uttalande på måndagsmorgonen säger Trudeau:

– Det var med stor chock, sorg och ilska som jag hörde om kvällens tragiska och fatala skjutning på Centre culturel islamique i Quebec. Vi fördömer den här terrorattacken mot muslimer på denna plats för tillbedjan och tillflykt, säger Trudeau i ett uttalande.

Han fortsätter i uttalandet med att ge sina kondoleanser till de anhöriga till de som fallit offer för attacken.

– Mångfald är vår styrka och religiös tolerans är ett värde vi håller högt i Kanada, säger Trudeau i uttalandet.

Sköts när de bad

Vittnen beskriver attacken som koordinerad, skriver CNN. Minst två beväpnade män klädda i svart ska ha skjutit in i folkmassan med människor som bad.

Enligt CBC har ett annat vittne, som har talat med den franska radiokanalen Radio-Kanada, uppgett att två maskerade gärningsmän tagit sig in i lokalen.

– Det verkade som att de hade en Quebec-dialekt. De öppnade eld och medan de sköt skrek de 'Allahu akbar!'. Kulorna träffade folk när de bad, människor som bad förlorade sina liv. En kula passerade precis ovanför mitt huvud, säger vittnet som även berättar att det fanns barn i lokalen.

Två gripna

Två personer ska enligt polisens presstalesperson Christine Coulombe vara gripna misstänkta för attacken, skriver AFP. Även polisen uppger att händelsen utreds som ett terrorbrott.

Enligt Coulombe greps en person på platsen och den andra i närliggande d'Orleans.

Det har tidigare funnits olika uppgifter om det rörde sig om en eller två personer som var gripna misstänkta för dådet. Polisen utesluter inte att det kan komma at bli fler gripanden. En ytterligare gärningsman kan ha undkommit och eftersöks.

På Twitter skriver polisen nu att situationen är under kontroll och att at besökarna i moskén har evakuerats.https://twitter.com/SPVQ_police/status/825911838298746883


Dra inte förhastade slutsatser

På moskéns, Centre Culturel Islamique de Québec, Facebookkonto manar man folk till att inte dra förhastade slutsatser av vad som skett.

– Snälla vänta på de preliminära resultaten av utredningen innan ni sprider rykten. Situationen är kritisk, låt Allah ge oss styrka, står det i ett inlägg på Facebook-sidan.

Moskén har utsatts tidigare. I somras hängde någon ett avskuret grishuvud vid entrén.

Vittnen som talat med CTV uppger dock att det är förvånande att en attack likt denna sker i Quebec city.

– Mina tankar gick genast till vad som händer i USA med alla lagar som gör att immigranter inte tillåts återvända, säger Carol-Ann Andrews som bor i stadsdelen där moskén ligger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.