Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera döda efter misslyckat rakettest på rysk militärbas

Minst två personer dog när en raket exploderade av misstag på militärbasen.Foto: - / AFP
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Minst två personer har dött och ytterligare sex har skadats när en raket exploderade på en militärbas i nordvästra Ryssland.

Enligt landets försvarsdepartement har olyckan inträffat i samband med ett rakettest, skriver Reuters.

Lokala myndigheter har nu valt att stänga av närliggande Dvinabukten för transport och kort efter olyckan registrerades en något förhöjd nivå av radioaktivitet. 

Ett misslyckat rakettest resulterade i en explosion på en militärbas i Archangelskregionen i nordvästra Ryssland under torsdagen. På basen testas bland annat ballistiska robotar, som är avsedda för atomubåtar, enligt den oberoende ryska tv-kanalen Dozhd.

Två personer uppges ha dött i en brand efter explosionen. Ytterligare sex personer skadades och har förts till sjukhus i staden Severodvinsk. 

För sajten Lenta.ru uppger en källa vid sjukhuset att de skadade har fått joddroppar, som skyddar mot strålning.

– De har uppmanat alla att stänga sina fönster och att dricka jod, 44 droppar per vattenglas, säger källan.

Enligt Rysslands försvarsdepartement föranledde olyckan inget utsläpp av radioaktiva ämnen. 

Kort därefter rapporterade dock lokala myndigheter i Severodvinsk att en något förhöjd nivå av radioaktivitet hade registrerats. Senare ska nivåerna ha återgått till normalnivå, skriver Reuters.

Närliggande bukt stängs av

I efterdyningarna av explosionen har ryska myndigheter valt att stänga av den närliggande Dvinabukten för transport. Samtidigt uppmanas lokalbefolkningen att inte bada i bukten eller i dess närhet.

Föräldrar har fått rådet att inte låta sina barn vistas ute under kvällen, skriver BBC.

Vad som orsakat explosionen, eller exakt varför bukten stängs av, är dock okänt.

Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt (M) har uttalat sig om händelsen via sin Twitter. 

Det var verkligen inte någon vanlig olycka. Kärnämnen var inblandade och följs av omfattande avstängningar under lång tid”, skriver han.

Ingen strålning upptäckt

Svenska Strålskyddsmyndigheten uppger att de inte fått några indikationer på att strålning från explosionen ska ha nått Sverige. 

– Utifrån vårt perspektiv ser vi inte att det skulle vara förhöjda nivåer av strålning, säger Marcus Strömgren vid Strålskyddsmyndighetens pressjour.

Den finska Strålsäkerhetscentralen (STUK) uppger för TT att det inte har upptäckts någon strålning på finskt territorium.

– Vi har nåtts av nyheten, och vi vet inte huruvida det finns några radioaktiva substanser på den ryska anläggningen eller inte, så vi vet ingenting ytterligare om explosionen. Vi vet inte om de har uppmätt någonting. Vi har bara lagt märke till luftströmmarna – om det skulle finnas några radioaktiva substanser skulle de färdas söderut och inte nå de nordiska länderna, säger Kirsi Alm-Lytz, chef för enheten för reglering av kärnkraft i Finland till TT.

Rysslandsexperten Martin Kraugh säger till TT att stängningen av Dvinabukten inte behöver handla om strålningsnivåer. Snarare kan det vara ett försök från den ryska försvarsmakten att dölja militära stadshemligheter.

– Det här handlar om raketteknik för kärnvapenbärande ubåtar, vilket är bland det mest skyddsvärda som finns i den ryska militären, säger Martin Kraugh till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.