Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Flera chefer på If sparkade efter avslöjande om sexism

Flera chefer på försäkringsjätten If har sparkats efter att Expressen avslöjat sexismen inom företaget. Foto: MIKAEL SJÖBERG

Flera chefer på försäkringsjätten If har sparkats efter att Expressen avslöjat sexismen inom företaget.

– Vi har vidtagit en mängd åtgärder sedan det här uppdagades, säger Anders Lindstrand, utredningschef.

Det var i höstas som Expressen kunde berätta om en utbredd sexistisk kultur bland chefer på försäkringsbolaget If. Flera anställda vittnade om hur chefer utnyttjade sina positioner för att sextrakassera kvinnliga medarbetare.

– Det är den värsta arbetsplatsen jag varit på, sa en anställd.

Totalt "sex-sju" ärenden hade utretts internt vid tidpunkten för avslöjandet, bekräftade If.

Bland annat hade en chef pekats ut för att ha skickat grova bilder och meddelanden till kvinnor. "Skicka en nakenbild på dig, NU! Den skall vara tydlig! Helkropp!", skrev han enligt utredningshandlingar Expressen tagit del av.

– Jag gick över gränsen, sa chefen själv.

En annan chef pekades ut för att ha genomfört en våldtäkt framför ögonen på flera vittnen i samband med en jobbkonferens under 2017.

Båda dessa chefer har i dag lämnat If.

Anders Lindstrand, If:s utredningschef. Foto: PRIVAT / PRIVAT

"Inom ramen för Metoo"

Uppgifterna om sexistisk kultur har fått konsekvenser. If har sedan i höstas utrett ett antal nya ärenden och kommit fram till "allt från varningar till att folk fått sluta", enligt bolagets utredningschef Anders Lindstrand.

– Jag kan inte kommentera exakt hur många som slutat eller exakt hur många internutredningar vi genomfört. Men det är ett antal och det har blivit konsekvenser för i princip alla vi utrett, säger han.

Lindstrand bekräftar att "ett flertal" chefer lämnat försäkringsjätten. Några av dem har tvingats bort medan andra slutat självmant efter att ha utretts.

Uppgifterna om den sexistiska kulturen inom If kom fram i ljuset av den då pågående Metoo-debatten. De nya utredningarna rör också händelser som ligger "inom ramen för Metoo".

– Sexuella trakasserier och annat olämpligt uppträdande, säger Anders Lindstrand.

Ingen polisutredning

Avslöjandet och efterspelet har skakat If. Anders Lindstrand kallar det "ett brutalt uppvaknande" som, utöver nämnda interntutredningar, fått företaget att se över sina rutiner.

– Vi har jobbat med att stärka kommunikationskanalerna så att anställda på ett smidigt sätt ska kunna rapportera oegentligheter. Vi har också genomfört en stor utbildning för alla ledare inom If, säger Anders Lindstrand och fortsätter:

– Vi vill få bukt med det här, vi vill inte att det ska hända på våra arbetsplatser.

Chefen som pekades ut för att ha våldtagit en anställd kvinna på en jobbkonferens blev aldrig föremål för någon polisutredning. Det beror, enligt Lindstrand, på att kvinnan i fråga inte ville anmäla.