Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera bussar står i brand – totalförstörda

Sex bussar står i brand i Filipstad.Foto: Läsarbild

Sex bussar till ett värde närmare på 18 miljoner kronor har totalförstörts i en brand inne på Värmlandstrafiks bussdepå i Filipstad.

– Hela tiden hör man explosioner. Jag vet inte om det är däcken som exploderar av värmen, säger Christer Nilsson som befinner sig på platsen.

Larm om händelsen kom in vid 09.30-tiden på söndagsmorgonen.

Christer Nilsson var på besök i Filipstad och såg bussbranden genom fönstret.

– Det här är på östra infarten till Filipstad. Det ligger en industri där och i anslutning till deras byggnader har Värmlandstrafiken sin depå där bussarna står på nätterna, säger han.

Bussarna tillhör företaget Värmlandstrafik som kör bussar i Arvika, Säffle, Torsby och Kristinehamn. På sin hemsida skriver företaget:

"Fem gula bussar och en grön buss har blivit utbrända vid depån i Filipstad under söndagsmorgonen. Orsak är ännu inte känd men inga personskador har rapporterats. Rökutveckling upptäcktes under söndagsmorgonen. På plats kunde två bussar räddas genom att de backades undan, men fem gula bussar och en grön buss har totalförstörts i branden."

– Värdet ligger på mellan två och en halv och tre miljoner kronor per buss, säger Värmlandstrafiks vd, Lars Bull, till Filipstads Tidning.

Kraftig värmeutveckling

Företaget skriver vidare att det är oklart hur bussbranden kommer att påverka trafiken, men att man jobbar med att ta fram ersättningsbussar och har förhoppning om att trafiken ska rulla "utan större påverkan".

– Vi har 170 bussar i trafik men marginalen minskar naturligtvis om något ytterligare händer, säger Lars Bull.

Räddningstjänsten arbetade på platsen under flera timmar. Först under söndagseftermiddagen var branden under kontroll.

– Nu har det lugnat ner sig. Men det blir ett jäkla drag när en linjebuss brinner. Det utvecklas mycket värme när säten och inredningen brinner i en buss. Och nu brann det sex stycken bussar på en gång, säger Henrik Winkler, räddningschef i beredskap vid Bergslagens räddningstjänst till Filipstads Tidning.

Orsaken till branden är inte fastställd.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.