Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flera bränder i Kalifornien – 50 000 har evakuerats

Omkring 50 000 personer har beordrats att lämna sina hem i Santa Clarita norr om Los Angeles i Kalifornien efter att en skogsbrand har brutit ut.
Ett bostadshus brinner i Santa Clarita norr om Los Angeles på torsdagen.
Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Flera stora bränder rasar i Kalifornien – och kraftiga vindar ökar spridningen.

I norra Los Angeles County har 50 000 människor evakuerats, rapporterar New York Times.

På fredagen utlyste guvernören nödläge i de värst drabbade områdena, rapporterar Bloomberg.

På onsdagskvällen lokal tid svepte våldsamma nordostliga vindar in över Kalifornien. Därefter bröt flera bränder på olika platser i delstaten. Först i vindistriktet i norra Kalifornien och därefter i området kring Los Angeles. Några av bränderna växte snart utom kontroll.

Det rapporterar Los Angeles Times.

En brand i Sonoma County norr om San Fransisco spreds med vindbyar på över 30 meter per sekund till ett 6 500 hektar stort område och förstörde omkring 50 byggnader. Flera samhällen i området evakuerades och elektriciteten stängdes av för tusentals hushåll.

Orsaken till branden är inte fastställd, men enligt bolaget Pacific Gas & Electric Co skedde en incident med en elledning ungefär samtidigt som branden startade.

50 000 har evakuerats

Nära Santa Clarita, i norra Los Angeles County, utbröt vid 13.45 på torsdagen lokal tid en brand som enligt New York Times har lett till att 50 000 människor har evakuerats.

Extrema vindar har fört elden mot bebyggda områden. Många bostadshus har redan brunnit och hundratals fler hotas av lågorna, rapporterar tidningen. Det blåsiga vädret väntas fortsätta till början på nästa vecka.

Alla skolor i San Fernando Valley hålls stängda på grund av dålig luft och av säkerhetsskäl, uppger de lokala skolmyndigheterna.

Räddningstjänsten i Los Angeles County rapporterar att branden har spridit sig över Highway 14, som går i nordostlig riktning från storstaden, och at trafiken har stängts av i båda körriktningarna.

På fredagen utlyste Kaliforniens guvernör nödläge i Sonoma County och Los Angeles County, rapporterar Bloomberg.

https://twitter.com/LACoFDPIO/status/1187672786623315968

Förutsägelsen: Fler och värre skogsbränder

Hittills i år har Kalifornien drabbats av färre skogsbränder än tidigare år, enligt New York Times. Färre än 300 byggnader har förstörts, att jämföra med 23 000 vid samma tid i fjol.

Men på längre sikt är trenden tydlig, enligt klimatforskare: ett varmare väder kommer att leda till fler skogsbränder, skriver New York Times.

Den totala landyta som på ett år bränns av skogsbränder i USA har sedan mitten av 1900-talet överstigit 36 000 kvadratkilometer vid fyra tillfällen. Alla dessa har inträffat det senaste årtiondet, enligt National Oceanic and Atmospheric Administration och NASA. 

24 juli: Klimatexperterna om svenska skogsbränder

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.