Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Teorin: Hämndattack – för kriminell ledare

Eskilstunapolisen om möjliga hämndmotivet: ”Ska man slippa vårat intresse – sluta begå brott”.
En bil brinner i Eskilstuna – och samtidigt pågår fler bränder på andra adresser.
Foto: Sebastian Skog
Även polisen ska ha blivit utsatt för en attack.
Foto: Tobias Sternhag
Brandkåren på plats.
Foto: Tobias Sternhag
Foto: Per Karlsson/TT
Tungt beväpnad polis vid polishuset i Eskilstuna.
Foto: Tobias Sternhag

16 bränder på 90 minuter och en potentiell avledningsmanöver.

Teorin: Kriminella hämnas mot polisen efter häktningen av en 34-årig gängledare i Eskilstuna.

– Mycket tyder på att det är en samordnad brottslig aktion, säger Christer Sjöqvist, chef för lokalpolisområde Eskilstuna på en pressträff.

Under kvällen och natten till måndag fick polis och räddningstjänst ta emot larm om ett tjugotal bränder runtom i Eskilstuna.

Strax innan bränderna startade vid 22-tiden larmades polisen till Torshälla, där flera personer sett en pistolbeväpnad man. 

– Vi vet inte om man har tänkt att få bort oss från innerstaden då. För att man sedan skulle kunna tutta på på flera ställen, vi håller på att utreda det, säger Laila Eriksson. 

Polisen kunde aldrig hitta någon pistolbeväpnad man i Torshälla.

– Vi har påbörjat en utredning om grovt vapenbrott, men har egentligen inte hittat något som tyder på att den där händelsen har inträffat, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen strax för klockan 06 på måndagen.

Händelsen kan komma att rubriceras om till falsklarm.

– Just nu är det en hel del frågetecken kring det ärendet, fortsätter Agnevik.

Tre gripna misstänkta för skadegörelse

Tre personer har gripits och anhållits av åklagare vid 02-tiden – samtliga är kända av polis sedan tidigare. Inga nya gripanden har gjorts efter det.

– Det är tre män i 20-årsåldern, de är misstänkta för försök till grov skadegörelse. Vi utesluter inte att det finns fler gärningsmän, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen region Öst.

Brottsrubriceringarna på måndagsmorgonen är försök till skadegörelse, men det kan komma att ske tillökning under dagen.

Det är enligt polisen oklart om männen tillhör något kriminellt gäng, de menar att konstellationerna av nätverk är fluktuerande och att lojaliteter snabbt byts. Men det finns kopplingar mellan de tre anhållna männen och en gängledare som häktades i förra veckan.

– Det är en person i ledarskiktet i en kriminell gruppering, säger Christer Sjöqvist, chef för lokalpolisområde Eskilstuna.

Exakt vilken typ av kopplingar personerna har mellan varandra vill Sjöqvist inte gå in på, men polisen jobbar efter hypotesen att bränderna är en hämndaktion.

Gängledare häktades i fredags

Den häktade gängledaren är en man, 34 år gammal, med närmare 30 punkter i belastningsregistret. Han är i huvudsak dömd för narkotikabrott men också våldsbrott och stöld under en kriminell bana som pågått sedan tidigt 2000-tal. Han också åtalats för mord, men friats i tingsrätten.

34-åringen sitter just nu häktad på sannolika skäl misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott efter ett mordförsök i måndags i förra veckan i Råbergstorp, Eskilstuna.

Polisen berättar på måndagens pressträff att ytterligare personer i 34-årings kriminella umgänge frihetsberövats och att pengar och narkotika beslagtagits, vilket enligt polisen är en trolig katalysator för hämndaktionen.

Molotovcocktails mot polisen – dementeras

Under natten sa polisen att de utsatts för attentat och att gärningsmän kastat brinnande föremål mot polisbilar. 

– Det är vid en konfrontation med dem här som de har kastat molotovcocktails på oss. Och med tanke på att vi har ett tjugotal brandärenden så vet vi inte om det kommer fortsätta, sa Laila Eriksson då.

Men den uppgiften dementeras på måndagsmorgonen.

– När hon redogjorde för det där så hade det av okänd anledning kommit till vår kännedom att en polisbil skulle börjat brinna, men det visade sig vara någon slags missförstånd när vi fick den uppgiften från räddningstjänsten, säger Agnevik.

– Jag vet inte hur uppgiften uppstod men den visade sig vara felaktig.

Polisen begärde under natten nationell förstärkning, rapporterar SVT. Enligt Säpo är man informerad om händelserna, men vill inte kommentera i övrigt. 

Polisstationen bevakades under natten av polis med förstärkningsvapen.

Polisens uppmaning till Eskilstunaborna

Vädjar till allmänheten om tips: ”Det gör inget om vi får för många samtal”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.