Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Flera bränder har brutit ut i Grekland

Greker flyr från sina hem i Aten efter att en stor skogsbrand hotar staden, rapporterar Reuters.

Enligt TT har byar har fått evakueras på ön Peloponnese och i Aten väller svart rök in från en gräsbrand nordöst om huvudstaden.

På fredagskvällen hade över 50 separata bränder brutit ut - och premiärministern Alexis Tsipras vädjar nu till andra europiska länder om hjälp i släckningsarbetet.

Bränder har startat på flera fronter och misstänks vara anlagda, och Försvarsmakten patrullerar för att förhindra fler bränder.

Tjock rök vällde in över den grekiska huvudstaden på fredagen. Spridningen av elden ska ha gått fort på grund av den höga värmen och kraftiga vindar.

Branden ska ha utbrutit på berget Ymittos, som har utsikt över Aten och är ca 1,5 mil från stadens centrum, rapporterar Sky news.

80 brandbilar, 140 brandmän och 11 flygplan sliter med att kämpa mot branden som närmar sig huvudstaden, rapporterar Reuters.

En av de brandbekämpningsplan som kämpar mot lågorna var tvungen att göra en nödlandning, enligt grekiska brandmyndigheter.

En 58-årig man rapporteras ha dött efter att ha inandats rök. Det finns inga rapporter om fler dödsoffer, enligt Reuters.

Premiärminister Alexis Tsipras är informerad om situationen i huvudstaden.

Det brann på över 50 ställen i fyra olika områden på fredagskvällen. Foto: Athena Pictures/Rex Shutterstock
"Alla brandkårens resurser, samt armén och flygvapnet är i beredskap för att konfrontera bränderna och hantera bränderna på grund av exceptionella väderförhållande" sade Alexis Tsipras på ferdagen. Foto: Athena Pictures/Rex Shutterstock
Rök ovanför Karea, sydväst om Aten, på fredagen. Foto: Pantelis Saitas/Epa/TT
Myndigheter har satt in helikoptrar och flygplan för att släppa vatten över brandhärdarna. Foto: Thanassis Stavrakis
2007 ledde skogsbränderna i södra Grekland till dussintals förstörda byar och 60 dödsfall. Foto: Athena Pictures/Rex Shutterstock
Greker flyr från sina hem i Aten efter att en stor skogsbrand hotar staden. Foto: Nurphoto/Rex Shutterstock
kustbevakningen fick sättas in för att rädda folk som fångats på grekiska stränder. Foto: Athena Pictures/Rex Shutterstock
Två större skogsbränder härjar nu i Grekland. Fem byar har fått evakueras. Även människor i Aten flyr nu sina hem, rapporterar Reuters. Foto: Petros Karadjias
Det är vanligt med bränder i skogar och buskar under de torra och varma grekiska somrarna. Foto: Petros Karadjias
"Det är ett helvete här nu, med hundratals små brandhärdar" Foto: Petros Karadjias
På fredagskvällen hade över 50 separata bränder brutit ut - och premiärministern Alexis Tsipras vädjar nu till andra europiska länder om hjälp i släckningsarbetet. Foto: Petros Karadjias
1 / 11

Alla brandkårens resurser, samt armén och flygvapnet är i beredskap för att konfrontera bränderna och hantera bränderna på grund av exceptionella väderförhållanden, sade statsministern till Skai.

– Alla måste hålla sig lugna, säger han enligt Reuters.

Nu vädjar Alexis Tsipras till andra europeiska länder om hjälp med extra brandbekämpningsflygplan för att få kontroll på de rasande bränderna, enligt Reutes.

Vädjar till andra länder om hjälp

På fredagskvällen rapporterar Reuters att över 50 separata bränder har brutit ut på fyra platser i regionen som sträcker sig från ön Evia, nordost om Aten, till södra Peloponnesos.

Bränderna har startat på flera fronter och misstänks vara anlagda, enligt försvarsminister Panos Kammenos.

– Försvarsmakten har fått order om att patrullera i hela Grekland, i synnerhet i bergsområden, säger Kammenos enligt Retuers.

1000 Svenskar i Aten

Enligt Svenska UD befinner sig uppskattningsvis 1 000 svenskar just nu i Aten.

Drygt 35 000 svenskar är utspridda i Grekland totalt för tillfället, uppger UD.

Ett kloster har evakuerats och Greklands regering har bett om hjälp från Italien och Frankrike för att hantera branden, rapporterar den grekiska radiokanalen Skai.

– Brandröken väller in över stan. Man ser den och känner doften av den överallt, säger Chrysoula Dimopoulou, som bor i Atenförorten Iloupoli, till TT.

Folk fångade på stränderna

Lite längre söderut i Lakonia utbröt tidigare på fredagen en annan skogsbrand. Två större skogsbränder härjar nu i Grekland. Fem byar har fått evakueras.

Även människor i Aten flyr nu sina hem, rapporterar Reuters.

Och kustbevakningen fick sättas in för att rädda folk som fångats på grekiska stränder.

– Branden har redan drabbat två byar och kan sätta flera hus i lågor, sade borgmästare Iraklis Trichilis i staden Monemvassia till tv-kanalen Skai, och tillade:

– Det är ett helvete här nu, med hundratals små brandhärdar, säger han.

– Saker och ting är mycket dåliga, säger guvernören Petros Tatoulis i statlig tv enligt Reuters.

– Situationen är kritisk, vi arbetar för att förhindra olyckor.

På den närbelägna ön Kythera, som är en populär turistort, har omkring 40 000 besökare och invånare lämnats utan ström. Enligt Adamantia Koroni, biträdande chef för en hotellägarförening, har fyra hotell tvingats dela på en generator. Ön förväntas vara utan ström till på söndag, säger Koroni enligt Reuters.

Det är vanligt med bränder i skogar och buskar under de torra och varma grekiska somrarna.

2007 ledde skogsbränderna i södra Grekland till dussintals förstörda byar och 60 dödsfall.