Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera bilar i brand i Uppsala – ungdomsgäng sågs fly

”När vi kom till platsen stod sex personbilar och en lätt lastbil i brand”, säger Emil Skogslund, ledningsoperatör vid räddningstjänsten om branden vid Kvarntorget. Foto: Mohamad Hassan/Läsarbild

Sex bilar och en lätt lastbil stod i brand på en parkering vid Kvarntorget i Uppsala under tisdagskvällen.

Vittnen ska ha sett ett ungdomsgäng fly platsen.

– Flera andra närliggande fordon har också fått olika typer av skador, säger Emil Skogslund, ledningsoperatör vid Storstockholms ledningscentral. 

Det första larmet kom vid 22.45-tiden på tisdagskvällen. Inringaren vittnade då om en bil som stod i brand på en parkering vid Kvarntorget i Uppsala. 

Sedan avlöste larmen varandra, nu om ännu fler eldhärjade bilar på samma parkering. Två släckbilar och två lastväxlare skickades till platsen.

– När vi kom till platsen stod sex personbilar och en lätt lastbil i brand. Insatsen har varit effektiv, och vi kunde släcka bränderna snabbt, säger Emil Skogslund, ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Området kring parkeringen spärrades av, och polis fanns på plats för att bistå räddningstjänsten i släckningsarbetet. 

– Flera andra närliggande bilar har blivit skadade. Det handlar om alltifrån rökskador, till glasrutor som gått sönder. 

Ett ungdomsgäng ska ha setts fly platsen

Mohamad Hassan, kommunalråd för Liberalerna i Uppsala, blev vittne till händelsen. 

– Vi såg bilarna brinna, och sen kom polisen och brandkåren och började släcka. Det var flera bilar som brann, säger han.

I samband med bränderna ska vittnen kunnat se hur ett ungdomsgäng flydde platsen på cykel. Polisen har lämnat den aktuella parkeringen, men rör sig i området i "brottsförebyggande syfte". 

– Vi jobbar fortfarande i området, kanske inte aktivt med just det ärendet. De iakttagelser vi fått vittnen på plats tar vi på största allvar med tanke på det som hänt tidigare dygn i närområdet, säger Pär Olsson, RLC-befäl vid polisen i Uppsala.

Polisen har ett signalement på en person som ska ha setts springa från platsen, iklädd en ljusgrå hoodtröja och mörka jeans, samt ha en normal kroppsbyggnad.

Intill den aktuella parkeringen ligger både bostadshus och ett köpcentrum. Branden har däremot inte föranlett någon fara för närliggande byggnader. Ingen person ska heller ha kommit till skada i samband med händelsen. 

 

Intill den aktuella parkeringen på Kvarntorget ligger både bostadshus och ett köpcentrum. Branden har däremot inte föranlett någon fara för närliggande byggnader. Foto: Mohamad Hassan / Läsarbild

 

Ytterligare bilbränder på två platser

Strax innan klockan tolv hade räddningstjänsten lämnat platsen, och polisen sade sig då vara beredd på ytterligare bränder. 

Bara en stund senare kom nästa larm. Denna gång eldhärjades en bil på en parkering i Nyby i Uppsala, endast två kilometer från platsen för de första bränderna. 

Knappt en timme senare, vid 00.50-tiden, stod ytterligare två bilar till i brand. Denna gång längs en gata i Flogsta i Uppsala.

– Det är två bilar som brunnit och en tredje som skadats, säger Pär Olsson. 

Under natten har polisen jobbat med synlighet i berörda områden i Uppsala. Samtidigt har man sökt tänkbara gärningsmän och hört vittnen till händelserna.

Misstänker ni ett samband mellan bränderna?

– Det är ingenting vi utesluter. Sedan får vi väl se utredningsvägen om man kan se någon samband, säger Pär Olsson.

Polisen kommer nu fortsätta utredningsarbetet kring händelserna.

– Nu får det gå utredningsvägen, så får vi se om det finns någon kameraövervakning eller vittnen. 

Händelserna rubriceras som skadegörelse genom brand. Polisen har ingen gripen eller misstänkt i ärendena. 

Upp till 100 bilar skadades i brand

Under natten mot måndag eldhärjades två bilar i ett tvåvåningsgarage i Gränby i Uppsala. 

Initialt ska det ha funnits en spridningsrisk till närliggande byggnader, men räddningstjänsten lyckades ringa in branden snabbt. 

Följdskadorna för intilliggande bilder uppgavs ha varit omfattande, och enligt räddningstjänsten skadades upp till 100 bilar – i form av både rök- och sotskador – i samband med händelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.