Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera barn och vuxna kan ha TBC-smittats

Tio barn och tre vuxna misstänks ha smittats av tuberkulos. – Men det är ingen risk att de är smittsamma, säger Hans Fredlund, smittskyddsläkare på USÖ till tidningen.
Foto: Mats Endermark
Foto: Christian Örnberg

Tio barn och tre vuxna misstänks ha smittats av tuberkulos på en förskola i Örebro, rapporterar Nerikes Allehanda.

- Men det är ingen risk att de är smittsamma, säger Hans Fredlund, smittskyddsläkare på USÖ till tidningen.

NA skriver att föräldrar till barnen på förskolan för en månad sedan fick information om att en anställd på skolan hade tuberkulos.

Ett par veckor senare genomgick samtliga en så kallad tuberulinprövning, som efter tre dagar ger besked om en person har smittats.

- Det visade sig att tre av personalen och tio av barnen möjligen smittats, säger Hans Fredlund till tidningen.

Samtliga 13 kommer nu att undersökas vidare genom blodprov och röntgen av lungor på infektions- respektive barnkliniken.

Det kan då visa sig att flera av dem kan behöva få förebyggande behandling mot tuberkulos, skriver NA.

- Det är ovanligt att tuberkulos smittas på en förskola. Det har bara hänt några gånger i Sverige de senaste tio åren. Det är olyckligare när så sker för barn smittas lättare i och med att man oftast är nära dem, säger Hans Fredlund till NA.

Varken personalen eller barnen smittar i sin tur i nuläget. Det är inte förrän sjukdomen bryter ut som det handlar om smitta, rapporterar tidningen.

– Majoriteten av de som bär på tuberkulos blir aldrig sjuka. Det handlar om hur många bakterier man fått i sig och hur frisk man är, säger Hans Fredlund.

DETTA ÄR TBC

√ Tuberkulos, som förkortas tbc, är en infektionssjukdom som framför allt påverkar lungorna, men tuberkulos kan påverka alla organ i kroppen.

√ Sjukdomen orsakas av tuberkelbakterier som sprids via luften genom hostningar. Om man är smittsam är det vanligast att man smittar någon inom den allra närmaste familje- och vänkretsen.

√ De flesta som blir smittade blir inte sjuka. Om man blir sjuk är det ofta inom två till fem år efter smitta, men ibland kan man bli sjuk långt efter att man blivit smittad, till exempel om immunförsvaret försvagas.

√ Tuberkulos är en ovanlig sjukdom i Sverige, men sett över hela världen är det en av de vanligaste infektionssjukdomarna. Om man har hiv löper man en större risk att få tuberkulos.

√ Man brukar bli helt frisk efter behandling med läkemedel.

Källa: Vårdguiden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.