Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Flera barn bland offren för ny giftgasattack

Minst 72 ska ha omkommit dussintals skadats efter en giftgas-attack i Syrien. Foto: Uncredited / AP TT NYHETSBYRÅN
Flera barn ska finnas bland de dödsoffren. Foto: Uncredited / AP TT NYHETSBYRÅN
Gasattacken ska ha skett i staden Khan Sheikhun i den rebellkontrollerade provinsen Idlib. Foto: Uncredited / AP TT NYHETSBYRÅN

Minst 72, däribland flera barn, har dött i en giftgasattack och flera hundra är skadade i norra Syrien.

Hela familjer har dödats i attacken, säger en läkare till CNN.

Bland offren finns anhöriga till tidigare Expressenreportern Terese Cristiansson.

– Sju anhöriga till min fästman är döda, säger hon.

På sociala medier sprids filmer och bilder på barn och vuxna som kämpar för att kunna andas.

Hela familjer har dödats i den stora giftgasattacken i norra Syrien på tisdagen. En läkare som CNN pratat med, doktor Fares al-Jundi, skyndade sig till sjukhuset när han fick höra om dådet. Där möttes han av 500 skadade, säger han till CNN.

De fyllde varenda våning på sjukhuset, från patienters rum till operationssalar och korridorer.

– Jag tror att det här hemska minnet kommer stanna med mig i resten av mitt liv, säger läkaren.

Gasattacken utfördes i staden Khan Sheikhun i den rebellkontrollerade provinsen Idlib i norra Syrien.

Uppgifter: Saringas

Det är fortfarande oklart vilken typ av gas det handlar om, men flera uppgifter pekar på att det handlar om saringas. I alla fall handlar det om ett nervgasliknande ämne, och offren har dött av kvävning.

En annan läkare berättar för CNN:

– I dag vid runt 7.30 kom runt 125 skadade till sjukhuset. 25 av dem var redan döda. 70 till 80 procent vad barn och kvinnor.

– Symtomen är blek hy, svettningar och väldigt intensiv andning. Symtomen stämmer överens med de för saringas.

Tiotal barn döda i gasattacken

Minst 72 personer befaras ha dött i attacken, minst tio av dem uppges vara barn. Ytterligare 400 personer har skadats.

Uppgifterna kommer från en medicinsk hjälporganisation som citeras av både Reuters och Sky News. Tidigare uppgifter pekade på 58 döda och 200 skadade.

På sociala medier sprids filmer och bilder på barn och vuxna som kämpar för att kunna andas – med eller utan syrgasmask.

När de första ambulanserna anlände till platsen möttes de av massor av människor som låg på gatorna och knappt kunde andas.

Terese Cristianssons anhöriga bland offren

Den tidigare Expressenreportern Terese Cristiansson, som nu arbetar som korrespondent i Turkiet för Dagens Nyheter, har genom sin fästman Wael Alharba, 43, anhöriga bland dödsoffren och de skadade.

Tre av hans syskon finns kvar i Syrien. Det är svårt att ta sig över gränsen och så som flyktingläget ser ut i Turkiet och Europa, väljer en del att hellre stanna. För en tid sedan lämnade syskonen och deras familjer hemstaden Idlib för Khan Sheikhun, som de trodde var en säkrare stad.

– Min familj befanns sig flera hundra meter från där bomben föll. Gasen har spridit sig så långt. De kvävdes till döds. När de andra i familjen kom dit låg de bara utspridda på golvet, berättar Terese Cristiansson.

Ettåring föräldralös

Hennes ettåriga dotter gråter efter mat i bakgrunden. En jämngammal flicka, Shams, i fästmannens familj har blivit föräldralös efter attacken. Mamma Ola, 21, som Terese Cristiansson tidigare skrivit om i Expressen, och hennes man Najim Alsaid, 38, gasades ihjäl. Flickan bor nu hos Terese svägerska.

Under många år har Terese Cristiansson bevakat konflikter över hela världen och skrivit hundratals artiklar om andra som drabbats.

– När det drabbar en personligen, även om det är genom min sambo, så känns det rakt in i hjärtat hur orättvist det kan bli med krig, säger hon.

DN-reportern kommer inte att rapportera om gasattacken på en gång, men säger att hon vill göra det snart, att deras berättelse inte kommer att dö.

Dödsiffran väntas stiga

Efter den första attacken ska stridsflyg även ha avfyrat raketer mot ett sjukhus där många av de skadade vårdades, skriver BBC.

Läkare på plats uppges jobba för att få i väg skadade till Turkiet för vård.

Just den här regionen har flera gånger tidigare utsatts för attacker från den syriska regeringen och dess allierade Ryssland. Även den USA-ledda koalitionen har utfört attacker i området i syfte att slår ut terrorgruppen IS.

al-Assad-regimen nekar till kemisk krigföring

President Bashar al-Assads regim har vid flera tillfällen nekat till att de använt sig av kemisk krigföring, men en FN-rapport har slagit fast att kemiska vapen använts som vapen vid minst tre olika tillfällen mellan 2014-2015.

Samma utredning kom även fram till att terrororganisationen IS använt sig av senapsgas, rapporterar BBC.

Wallström: Väcker avsky

I en kommentar säger utrikesminister Margot Wallström, S:

– Uppgifterna om en dödlig attack med kemiska vapen i Idlib i Syrien väcker avsky, och måste nu skyndsamt undersökas.

Hon fortsätter:

– Sverige fördömer all kemvapenanvändning och tillhör de länder i FN:s säkerhetsråd som aktivt driver frågan om ansvarsutkrävande för kemvapenanvändning i Syrien.

– Straffrihet för krigsförbrytelser och andra allvarliga internationella brott kan inte accepteras. Vi måste fortsätta arbeta för att ställa de ansvariga inför rätta.

Wallström säger vidare att Sverige kommer fortsätta sitt engagemang för att utkräva ansvar för internationella brott som begåtts i samband med Syrienkrisen.