Mellan tio och 14 beväpnade personer tros ligga bakom attacken, uppger Metro TV som citeras av Reuters. Foto: Oscar Siagian/Getty ImagesMellan tio och 14 beväpnade personer tros ligga bakom attacken, uppger Metro TV som citeras av Reuters. Foto: Oscar Siagian/Getty Images
Mellan tio och 14 beväpnade personer tros ligga bakom attacken, uppger Metro TV som citeras av Reuters. Foto: Oscar Siagian/Getty Images
Enligt vittnesuppgifter till AP ska tre självmordsbombare och två beväpnade män ha gått till attack mot ett centralt beläget Starbucks-kafé. Foto: Christian HubelEnligt vittnesuppgifter till AP ska tre självmordsbombare och två beväpnade män ha gått till attack mot ett centralt beläget Starbucks-kafé. Foto: Christian Hubel
Enligt vittnesuppgifter till AP ska tre självmordsbombare och två beväpnade män ha gått till attack mot ett centralt beläget Starbucks-kafé. Foto: Christian Hubel
Poliser i Jakarta efter explosionerna. Foto: Dita AlangkaraPoliser i Jakarta efter explosionerna. Foto: Dita Alangkara
Poliser i Jakarta efter explosionerna. Foto: Dita Alangkara
Minst 17 personer har dött i explosionerna.Minst 17 personer har dött i explosionerna.
Minst 17 personer har dött i explosionerna.
Två explosioner har rapporterats i ett område där bland annat Turkiet och Pakistan har sina ambassader. Foto: Achmad IbrahimTvå explosioner har rapporterats i ett område där bland annat Turkiet och Pakistan har sina ambassader. Foto: Achmad Ibrahim
Två explosioner har rapporterats i ett område där bland annat Turkiet och Pakistan har sina ambassader. Foto: Achmad Ibrahim
Flera explosioner med efterföljande skottlossningar har hörts i Indonesiens huvudstad Jakarta.Flera explosioner med efterföljande skottlossningar har hörts i Indonesiens huvudstad Jakarta.
Flera explosioner med efterföljande skottlossningar har hörts i Indonesiens huvudstad Jakarta.

Flera är döda efter explosioner i Jakarta

Publicerad

Minst sju personer, varav fyra gärningsmän, uppges ha dödats i samband med explosioner och efterföljande skottlossning i Indonesiens huvudstad Jakarta.

Ytterligare fyra personer har gripits av polis, enligt Reuters.

Enligt IS-anknutna Aamaaq ligger IS bakom attacken, skriver BBC.

Indonesiens president Joko Widodo dömer ut händelsen som en terrorattack och inhemsk polis menar att attacken var ett försök att efterlikna terrorn i Paris i november.

Indonesisk polis misstänker att en indonesisk grupp med IS-kopplingar ligger bakom attacken, skriver AFP.

Ett flertal explosioner hördes i de centrala delarna av Jakarta, tidigt i morse svensk tid.

Enligt Al Jazeera uppgav den indonesiska polisen tidigare att 17 personer, varav fem gärningsmän och fem poliser, dödats i attacken. De uppgifterna ändrades senare av den indonesiska polisen till sju döda, skriver Al Jazeera.

Minst ett av dödsoffren och en av de skadade ska vara utländska medborgare, enligt poliskällor till BBC. Det ska, enligt uppgifter från indonesisk polis, röra sig om en nederländsk medborgare.

Fyra av de döda ska ha varit angripare och ytterligare fyra personer har gripits, meddelar Jakartapolisen på Twitter, enligt Reuters.

Vid lunchtid, svensk tid, meddelade IS-anknutna Aamaaq News att IS ligger bakom attacken. Dock har ännu inget officiellt uttalande från terrorgruppen kommit, rapporterar BBC. Strax dessförinnan sa Jakartas polischef att allt talade för att det var IS som iscensatt dådet.

Ville efterlikna Paris

Händelsen ska ha inletts utanför ett Starbucks-kafé i anslutning till den stora Sarinahgallerian. Platsen är exklusiv och presidentpalatset, utländska ambassader, flera lyxhotell och FN:s kontorslokaler är belägna i området.

Vi klockan 09.30 svensk tid meddelade indonesisk polis att attacken var över, rapporterar AP.

Enligt indonesisk polis ska de som utfört attackerna ha försökt att efterlikna terrorn i Paris i november, skriver AP. AFP rapporterade redan då att en indonesisk grupp med IS-koppling misstänks ligga bakom attacken.

Militär med pansarfordon

Under morgonen fördömde landets president Joko Widodo och beordrade offentligt landets säkerhetsstyrkor att jaga rätt på förövarna.

– Vi alla sörjer dödsoffren, men vi fördömer också handlingen som har rubbat säkerhet och fred och spridit terror bland vårt folk, säger presidenten enligt BBC.

Under morgonen anlände hundratals poliser och militärpersonal med tillhörande pansarfordon till platsen.

Strax före klockan sju rapporterade AP att ytterligare en explosion hade utlösts i samband med att ett 20-tal poliser från en insatsgrupp gick in i kafét.

En halvtimme senare rapporterade BBC att det fortfarande pågick sporadisk skottlossning mellan gärningsmän och polis. Ett okänt antal gärningsmän skulle då ha barrikaderat sig i en byggnad i närheten av där explosionerna tidigare hade inträffat. Byggnaden ska inhysa en biograf, uppgav Metro TV då.

Tidigare under dagen hade indonesisk polis gått ut med uppgifter om att 10-14 beväpnade personer ska ligga bakom attackerna.

Under morgonen bevakas platsen av hundratals poliser. Militär med tillhörande pansarfordon har också anlänt. Foto: Dita AlangkaraUnder morgonen bevakas platsen av hundratals poliser. Militär med tillhörande pansarfordon har också anlänt. Foto: Dita Alangkara
Under morgonen bevakas platsen av hundratals poliser. Militär med tillhörande pansarfordon har också anlänt. Foto: Dita Alangkara
Militärer på gatorna i Jakarta. Foto: Adi Weda / Epa / TtMilitärer på gatorna i Jakarta. Foto: Adi Weda / Epa / Tt
Militärer på gatorna i Jakarta. Foto: Adi Weda / Epa / Tt
Polisen söker efter mistänkta i centrala delarna av Jakarta. Foto: Oscar SiagianPolisen söker efter mistänkta i centrala delarna av Jakarta. Foto: Oscar Siagian
Polisen söker efter mistänkta i centrala delarna av Jakarta. Foto: Oscar Siagian
Avspärrningar i Jakarta där explosionerna ägde rum. Foto: Roni Bintang / Epa / TtAvspärrningar i Jakarta där explosionerna ägde rum. Foto: Roni Bintang / Epa / Tt
Avspärrningar i Jakarta där explosionerna ägde rum. Foto: Roni Bintang / Epa / Tt
Folk samlas i närheten av där en av explosionerna skedde. Foto: Roni Bintang / Epa / TtFolk samlas i närheten av där en av explosionerna skedde. Foto: Roni Bintang / Epa / Tt
Folk samlas i närheten av där en av explosionerna skedde. Foto: Roni Bintang / Epa / Tt
Många poliser finns på plats. Foto: Adi Weda / Epa / TtMånga poliser finns på plats. Foto: Adi Weda / Epa / Tt
Många poliser finns på plats. Foto: Adi Weda / Epa / Tt

Starbucks stänger alla kaféer

Starbucks berättar i ett uttalande att en kund på kafét skadades i samband med explosionen, men att personalen är oskadd. Efter händelsen har man stängt samtliga av kedjans kaféer i den indonesiska huvudstaden, rapporterar AP.

Vittnet Tri Seranto, säkerhetsvakt på en närliggande bank, berättar för AP att han såg minst fem angripare, varav tre självmordsbombare som sprang in på kaféet och senare utlöste explosioner. De andra två angriparna ska ha varit beväpnade och gått till attack mot en närliggande polispostering. Minst en polis ska ha legat kvar död på marken efter skottlossningen.

Indonesiens president Joko Widodo.Foto: Adi Weda / Epa / Tt

"Tre döda ligger på gatan"

Utöver explosionerna vid Sarinahgallerian har ytterligare två explosioner rapporterats i ett område där bland annat Turkiet och Pakistan har sina ambassader, rapporterar AP.

"Fönsterna i Starbucks-kaféet är urblåsta. Jag ser tre döda som ligger på gatan. Någon är uppe på taket och polisen riktar vapen mot honom", säger Reuters fotograf.

Jeremy Douglas, som arbetar för FN, berättade för BBC att han befann sig 150 meter från en av explosionerna.

– När vi kom in i byggnaden så hörde vi en tredje explosion. Vi kom upp till vårt kontor på tionde våningen och då hörde vi en fjärde, femte och sjätte explosion. Just nu skjuter de nere på gatan, sa Jeremy Douglas till BBC då.

Ett stort område spärrades av och en talesman för polisen sa till nyhetsbyrån AFP att människor i Jakarta uppmanades att hålla sig inomhus, då det finns risk för fler explosioner. Under morgonen uppmanade UD svenskar att hålla sig borta från platsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag