Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våg av bilbränder och skolgårdsbränder

Bilar har brunnit på flera håll i landet i natt – här i Nyköping.Foto: PONTUS STENBERG
Brandforskaren Parick van Hees.Foto: Lunds Universitet

Flera bilar har brunnit på olika ställen i landet – och ett flertal skolgårdsbränder har också inträffat.

Bränderna är en fortsättning på den senaste tidens bilbränder och oroar räddningstjänsten.

Brandforskaren Patrick van Hees menar att detta är en typ av skolstartsfenomen.

– Det är ett slags missnöje som man vill ta upp, säger han.

Här har det brunnit i natt

Hudiksvall, 21-tiden. Brand vid skola i Hudiksvall. Någon hade försökt elda i en ventilationstrumma. Branden hade slocknat när räddningstjänst kom till platsen.

Upplands Väsby, 21:07. Brand i bil vid scoutgård. Ingen bedömd spridningsrisk.

Västerås, 22:37. Moped brann vid Rösegårdsskolan. Branden släcktes av räddningstjänsten och en anmälan om skadegörelse är upprättad.

Trollhättan, 22:39. Två mopeder som brinner vid Frälsegårdsskolan. Ingen misstänkt men branden är släckt.

Södertälje, 23:48. Initialt larm om brand på förskola, men visade sig sedan vara en bil i närheten. Branden släcktes och ingen har kunnat gripas.

Nyköping, 00:51. Larm om bilbrand. Räddningstjänsten kunde släcka branden men bilen var helt förstörd.

Solhem, 01:13. Brand i bil som står på parkering i närheten av Spånga IP. Ingen gripen och ingen spridningsrisk.

Örebro, 01:18. Brand i bil vid E18 utanför Örebro. Bilen hade stått längs vägen en längre tid och i natt eldade någon upp den. Ingen misstänkt.

Västerås, 01:21. Tre personbilar totalförstörda efter brand. Anmälan om skadegörelse upprättad.

Nälsta, 01:32. Moped brinner i anslutning till en park. Ingen gripen och ingen spridningsrisk.

Östberga, 01:52. En bil brinner på platsen. Man har inte kunna gripa någon misstänkt för dådet.

Karlskrona, 02:03. Bil brann på en parkeringsplats vid Gullbergsvägen. Ingen person ska ha skadats.

Laxå, 02:08. Förare fick problem med bilen och lämnade platsen för att söka hjälp. När denne kom tillbaka var bilen antänd. Branden antas vara anlagd då föraren tagit med sig bilbatteriet. Ingen misstänkt.

Helsingborg, 02:21. En bil helt utbränd och rutor krossade på ytterligare två. Anmälan om skadegörelse upprättad.

Olofström, 03:38. Brand i en bil. Två andra bilar ska också ha brandskadats. Ingen skadad i samband med branden.

Vessigebro, 04:37. Parkerad bil brinner. Elden släcktes och det fanns inga personer i närheten. Anmälan om skadegörelse upprättad.

Vaggeryd, 05-tiden. Larm om en brand i en bil. Branden hade inte hunnit ta sig och polisen kunde gripa fyra män misstänkta för dådet. Alla är födda år 1998.

Den första inrapporterade skolgårdsbranden inträffade i Hudiksvall strax innan klockan nio på lördagskvällen. Räddningstjänst och polis larmades till Östra skolan efter att ett automatlarm gått i gång.

– När vi kommer dit så upptäcker vi att någon har försökt börja på att elda vid ett ventilationsintag, en trumma som tar in luft utefter fasaden, säger insatsledare Gunnar Lööf vid Norrhälsinge räddningstjänst.

Händelsen utspelade sig på baksidan av skolan vid en lastbrygga. När räddningstjänsten kom till platsen hade branden självslocknat.

– Men det har ju brunnit i trumman så det blivit rökspridning i lokalerna där på Östra skolan, säger Gunnar Lööf.

Ingen misstänkt

Även i Västerås inträffade bränder under natten mot lördag. Polisen fick klockan 22:37 larm om en brand på Rösegårdsskolan. När de kom dit kunde de konstatera att en moped brann.

– Räddningstjänsten släcker ju ned den ganska fort, så där har vi skrivet en anmälan rörande skadegörelse om brand, säger LKC-befäl Thomas Gustafsson.

Man har i nuläget inte fått in några vittnesmål som kunnat leda till någon misstänkt. Branden inträffade på skolgården.

– Det spekulerar ju till att det är en plats där ungdomar brukar hålla till. Å andra sidan är det ju också cykelvägar som går genom det här området som vem som helst kan passera. Så det finns ingenting som man kan styra till en viss person, säger Thomas Gustafsson.

Tre bilar förstörda

Klockan 01:21 inkom ett larm om en brand på en parkering vid ett bostadsområde på Vallby. Denna gång var det någon som satt eld på tre personbilar som var utbrända när polis och räddningstjänst kom till platsen.

I nuläget har polisen ingen misstänkt för någon av bränderna.

– Det är väl bara att hoppas på att någon har sett någonting och hör av sig till oss. I nuläget har vi ingenting att gå på, säger Thomas Gustafsson.

Flera bränder i landet

Det är inte heller den enda bilbranden som inträffat under natten mot söndagen. Liknande bränder har skett i bland annat Karlskrona, Helsingborg och Olofström. Inte heller vid dessa bränder har man kunnat gripa någon misstänkt.

Klockan 00:51 fick räddningstjänsten i Nyköping ett larm om en bilbrand. De kunde släcka branden men bilen var totalförstörd.

Vid femtiden fick polisen i Vaggeryd larm om en brand. De kunde då gripa fyra personer som misstänks ha varit med och anlagt branden. Samtliga gripna är män. De var alla födda år 1998.

Historisk ökning vid skolstarterna

I Upplands Väsby fick man ett larm om en i Väsbyskogen. På plats kunde man konstatera att det inte fanns någon risk för spridning.

– Det var vid en scoutgård, säger ledningsoperatör vid Brandkåren Attunda.

Där har man i år startat upp en samverkan med sina medlemskommuner för att kunna säkra en trygg skolstart. Arbetet har bland annat inneburit att man flyttat brännbart material från skolbyggnader. Det har gjort att man i år inte haft så många bränder som kunnat kopplas till skolstarten.

– Man är lite orolig att det ska hända någonting. Det har ju hänt saker omkring vid skolstarterna. Rent historiskt, säger ledningsoperatör vid Brandkåren Attunda.

I Stockholm har det totalt inträffat fyra fordonsbränder under natten. Även där är man medveten om problematiken.

– Det här är ett känt faktum sedan flera år tillbaka att just i anslutning till skolstarter, men även i vissa fall i anslutning till skolavslutningar, så har vi normalt en ökning utav bränder, säger Albin Näverberg vid polisen i Stockholm.

Ökande trend

Patrick van Hees är professor vid Lunds tekniska Högskola. Han håller med om att det finns en ökad risk för bränder nu och menar att det kan vara e typ av skolstartsfenomen.

– Det brukar vara en viss trend att det ökar lite vid starten av skolterminen, säger han.

Själv forskar han mest om den tekniska biten kring bränder. Men han är också uppdaterad på den mer sociala biten av den här typen av bränder.

– Man vill ha uppmärksamhet, eller man kanske inte vill gå tillbaka till skolan. Det kan vara ett slags missnöje som man vill ta upp något vis, säger han.

På Brandskyddsföreningen har man också arbetat med den här typen av händelser.

– Generellt så har det varit så att i mitten av augusti så brukar det bli lite mer stökigt. Sedan vet jag inte om det varit just bilbränder, men det har varit saker som har inträffat, säger generalsekreterare Anders Bergqvist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.