Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler unga män säljer sex

Betydligt fler unga män än unga kvinnor har sålt sex. Kvinnor säljer sig nästan uteslutande till män medan de unga männens kunder är både män och kvinnor.

Cirka 1,5 procent av de unga 16–25 år har haft sex mot ersättning, visar en rapport från Ungdomsstyrelsen.

Jämfört med samma typ av undersökning 2009 har nu fler unga män och färre unga kvinnor haft en sexuell relation mot ersättning – pengar, alkohol, droger, mobilpengar, tak över huvudet – 2,1 procent av männen, 0,8 procent av kvinnorna. För tre år sedan var fördelningen 1,7 respektive 1,2.

Det finns ett mycket starkt samband mellan sex mot ersättning och sexuella övergrepp, 78 procent av dem som har sålt sex har utsatts för sexuella övergrepp.

Ingen förklaring

– Vi vet inte varför det är så många fler unga män än kvinnor som säljer sex, man kan bara gissa. Vi kommer att forska mer om just detta, säger projektledaren Karen Austin till TT.

Inte heller RFSU har någon förklaring.

– Det enda jag kan tänka mig, en ren spekulation, är att unga homosexuella män, i synnerhet de som ursprungligen kommer från länder där samkönat sex är tabu, kan ha lättare med sin sexualitet om den görs för en ersättning. Man går så att säga omvägen till den via ett par öl, mobilpengar eller något liknande, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

Färre sexiga bilder

Färre ungdomar lägger ut "sexiga" bilder eller filmsnuttar på sig själva på nätet jämfört med 2009. Då hade 7,8 procent gjort det åtminstone en gång mot bara 4,7 procent i dag. Unga kvinnor har dragit ned nätpubliceringarna av sig själva mest, från nio till fem procent. Drygt tre procent har fått sådana bilder spridda mot sin vilja av andra, avsevärt fler än 2009.