Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fler tycker att det är okej att bli full framför barn

Fem tecken på att du dricker för mycket.
Foto: Stian Lysberg Solum / TT NYHETSBYRÅN

Svenskarna dricker mindre – men vår inställning till alkohol blir allt mer tillåtande.

Färre än tidigare tar också avstånd från att dricka sig fulla när barn är med, visar en ny undersökning.

Undersökningen, som är gjord av Novus på uppdrag av IQ, har kartlagt svenskarnas attityd till alkohol, med fokus på berusningsdrickande.

– Den primära slutsatsen är att trenden fortsätter med en mer tillåtande inställning till vardagsdrickande och berusningsdrickande i samhället på bred front, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ, ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

Organisationen ser extra allvarligt på att färre än tidigare tycker att det är fel att dricka sig fulla när barn är med.

När mätningarna startade 2010 svarade 61 procent att det var ”helt fel” att bli berusad när barn är med – i den senaste är det 50 procent. Fler svarar nu i stället att det är ”mer fel än rätt”.

– Det är direkt olämpligt. Barn märker det väldigt tidigt, så är du på nivån att du är full kan många barn känna en otrygghet inför den förälder eller vuxen de är med, säger Mojtaba Ghodsi.

Mer liberalt

Den mer tillåtande attityden till alkohol märks också genom att färre tycker att det är fel att dricka sig till minnesluckor.

På en fråga om att dricka så mycket att man efteråt har svårt att komma ihåg hur mycket man druckit svarade 49 procent att det är ”helt fel”. Motsvarande siffra 2010 var 68 procent.

Inställningen till så kallat vardagsdrickande har också enligt rapporten blivit allt mer liberal över tid. De flesta av de svarande tycker att det är fel att dricka något glas vin eller öl till lunch på vardagar, men andelen har sjunkit från 72 procent till 67 procent sedan frågan först ställdes 2015.

Konsumtionen går ner

Trots en mer liberal syn på drickande har den faktiska alkoholkonsumtionen bland svenskarna minskat över tid. Något som Mojtaba Ghodsi beskriver som ”lite av en paradox” utan entydiga förklaringar.

– Jag tänker mig att det är en generell trend i Sverige under åren som har varit. Vi reser mer, blir mer influerade av hur man dricker i andra länder och tar med sig den kulturen i det svenska drickandet, säger han och fortsätter:

– I förlängningen får det mig att fundera över om en mer tillåtande inställning kommer att göra att alkoholkonsumtionen ökar igen?

Samtidigt är unga i dag mer restriktiva i sin syn på alkohol, vilket går hand i hand i med att de dricker mindre än tidigare generationer.

Negativa konsekvenser

Mot bakgrund av att den faktiska konsumtionen minskar kan man fråga sig vad det spelar för roll om attityderna blir mer tillåtande.

Enligt Mojtaba Ghodsi handlar det framför allt om vilka följdverkningar som den tillåtande inställningen till alkohol kan få i praktiken.

– I sammanhang när barn är med kan det få negativa konsekvenser att vara berusad om ett barn till exempel skadar sig och behöver tas till sjukhuset. Och om du på arbetslunchen vardagsdricker två glas, hur påverkar det dina kollegor och medarbetare runt omkring dig?

SE MER: Så stöttar du ett barn vars förälder är beroende

Anhörigterapeuten: Fyra skyddsfaktorer som hjälper barnet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.