Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fler tror på sjunkande bostadspriser

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger
Stigande räntor och galopperande inflation sänker konsumenternas boprisförväntningar.
Foto: Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN / SCANPIX

Stigande räntor och galopperande inflation sänker konsumenternas boprisförväntningar radikalt. Inte sedan pandemins början har de varit så låga.

SEB:s nya boprisindikator minskar i maj med 21 enheter, från 39 till 18. Efter att Riksbanken nyligen höjde styrräntan uppgår andelen hushåll som tror på sjunkande priser till 24 procent, en ökning med elva enheter sedan förra månadens mätning.

Detta samtidigt som 42 procent, en minskning med tio enheter, nu tror på stigande priser.

”Den senaste tidens allt hetare räntedebatt i kombination med ett fortsatt ansträngt privatekonomiskt läge får hushållens boprisförväntningar att vända ner kraftigt den här månaden. Senast prisförväntningarna låg på den här nivån var under pandemins inledning för nästan två år sedan”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.

Höjning från Riksbanken 

Riksbanken har nu höjt styrräntan till 0,25 procent och aviserat att flera höjningar lär komma. Hushållen tror nu i genomsnitt på att reporäntan om ett år kommer att öka till 1,36 procent, en ökning med 0,23 procentenheter från föregående månad.

”Hushållen siktar tydligt in sig på ett högre ränteklimat det kommande året. Även om Riksbankens senaste höjning kom i början av undersökningsperioden har hushållen justerat sin förväntansbild i nästan samma utsträckning som Riksbankens senaste räntehöjning”, säger Américo Fernández.

Tänker binda räntan 

14 procent av de tillfrågade som har helt eller delvis rörlig ränta svarar nu att de tänker binda räntan inom en kommande tremånadersperiod, en ökning med fyra enheter jämfört med förra månaden.

Boprisindikatorn bygger på cirka 1 000 webbintervjuer och görs av Demoskop på uppdrag av SEB.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.