Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler svenskar flygs hem under veckan

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).Foto: MICHAEL SOHN / AP TT NYHETSBYRÅN
Arlanda vid ett tidigare tillfälle.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Under veckan kommer fler strandsatta svenskar att flygas hem från Peru.

Samtidigt förbereder utrikesdepartementet ytterligare insatser i andra särskilt utpekade länder.

Hittills har runt 35 flyg avgått mot Sverige med strandsatta svenska resenärer ombord, från länder som Spanien, Cypern, Serbien, Tunisien, Marocko och Förenade arabemiraten.

I måndags flögs exempelvis 159 svenskar hem från Belgrad i Serbien.

– Det handlade om en kommersiell resa, så svenskarna betalade själva sina biljetter, säger Linn Duvhammar vid UD:s presstjänst.

I första hand är det fortsatt så att svenskar som är ute och reser själva ansvarar för sin hemresa. Undantag gäller i länder där det är snudd på omöjligt att ordna en hemresa på egen hand.

– Prioriteringarna handlar just nu om Peru, Indien, Indonesien – och då framför allt Bali – och Egypten. Det är länder där våra ambassader bedömer att det är särskilt svårt att lämna på egen hand.

Fler svenskar flygs hem

I Peru har UD:s insatser försvårats av att svenska resenärer i landet har varit utspridda samtidigt som rörelsefriheten i landet är begränsad. Men på tisdagen kom beskedet att Peru möjliggör busstransporter till flygplatser för svenskar, det skriver utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter.

https://twitter.com/AnnLinde/status/1245001970827636736

En del svenskar har redan kunnat lämna Peru med UD:s hjälp, men under den kommande veckan kommer ytterligare flyg att avgå från landet.

– I nuläget kommer svenskar att vara med på ett flyg som går den 2 april, men vi jobbar för att det ska bli ytterligare flighter. Efter den flighten, om allt går som det ska, så kommer vi att ha kunnat hjälpa ett 80-tal svenskar hem från Peru, säger Linn Duvhammar.

Fler insatser på gång

Parallellt med detta genomför UD insatser i andra länder där det är särskilt svårt att ta sig hem, i nära samarbete med de andra nordiska länderna och EU samt flyg- och resebolag.

– Ett flertal insatser kommer att äga rum nu under veckan, som vi kommer att kunna ge mer detaljer om när de väl är genomförda, säger Linn Duvhammar.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.