Fler svenskar – men färre invandrare

Publicerad
Uppdaterad
Svenskarna blir allt fler, och allt mer giftaslystna.
- Årets folkökning är den största sedan 1994, säger statistiker Håkan Sellerfors vid Statistiska centralbyrån (SCB).
Fler föds och färre dör. Vid årsskiftet väntas Sveriges folkmängd uppgå till 9 010 900 personer, enligt de preliminära siffror från SCB som presenterades på måndagen. Inte bara kurvan över antalet boende i Sverige pekar uppåt. Samma sak gäller för barnafödandet. Över 100 000 barn beräknas födas i år. Förra gången som fler än 100 000 barn föddes i Sverige under ett och samma år var 1995, berättar statistikern Håkan Sellerfors. Vad är orsaken till ökade barnafödandet? - Mycket handlar om cykler. Nu blir efterkrigsårens stora barnkullar, som fick egna barn runt 1970, mor- eller farföräldrar.

Äldre pappor

Trenden med allt äldre förstagångsföderskor fortsätter, enligt SCB:s siffror. I år är förstagångsmamman i genomsnitt 29 år. För tio år sedan var hon nästan två år yngre. - Jag tror att det går att se ekonomiska förklaringar till många förändringar i befolkningsstatistiken. Många kvinnor vill i dag vara klara med sin utbildning och ha fast jobb innan de föder barn, säger Håkan Sellerfors. - Samtidigt som fler kvinnor inte får några barn alls, är det många som skaffar flera ganska tätt.

Färre invandrare

Invandringen beräknas minska under 2004 och omfatta omkring 2 200 färre personer än förra året. Flest invandrare kom 1994, då många flydde från kriget på Balkan. Efter en nedgång under några år i mitten av 1990-talet ökade invandringen sedan år fram till 2002. Av de närmare 62 000 som flyttar till Sverige under året är omkring hälften redan medborgare i Sverige eller något annat EU-land. Under 2004 beräknas också 36 300 personer utvandra från Sverige, fler än året innan. - Det minskade invandringen beror i huvudsak på förändringar i omvärlden. Samtidigt sker den största in- och utvandringen, som alltid, mellan de nordiska länderna och därefter övriga EU. Först på tredje plats hittar vi den övriga världen, säger Håkan Sellerfors. Av Sveriges befolkning är 12,2 procent födda i utlandet, enligt SCB, nära 2 procent fler än för tio år sedan.

Fler gifter sig

Enligt SCB:s statistik minskar skilsmässorna i nästan samma takt som giftermålen ökar. Under 2004 beräknas 43 000 par gifta sig, tio procent fler än i fjol. I år beräknas 19 800 äktenskap upplösas på grund av skilsmässa, en minskning med sex procent jämfört med 2003. - Vi vet inte varför det är så stor ökning av giftermålen. Kanske spelar det ökade barnafödandet in. Ekonomin kan delvis förklara att färre skiljer sig. Det kostar att flytta isär, säger Håkan Sellerfors.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag