Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fler svenska kvinnor kan tvingas föda barn i Finland

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
På grund av platsbrist tvingas Akademiska sjukhuset reservera platser för för tidigt födda barn utomlands.
Foto: EMIL NORDIN
Platsbristen på förlossningsavdelningarna förväntas bli värre till sommaren.
Foto: EMIL NORDIN

Nu kan fler kvinnor tvingas föda barn i Finland, enligt SVT Nyheter Uppsala.

På grund av platsbrist tvingas Akademiska sjukhuset också reservera platser för för tidigt födda barn utomlands – för första gången.

– Jag har blandade känslor inför det här, säger Erik Normann, sektionschef på neonatalogin, till SVT.

Två platser i Åbo har reserverats av Akademiska sjukhuset. Platserna kommer stå till förfogande under de sommarveckor som är mest intensiva.

– Jag har blandade känslor inför det här. Vi vill ju inget annat än att vårda barnen själva, men det vore också oansvarigt att ta emot fler barn än vi klarar av, säger Erik Normann, sektionschef på neonatalogin, till SVT Nyheter Uppsala.

Enligt sjukhusläkaren ska verksamheten i Åbo försöka skapa en väl föreberedd organisation. De ska arbeta för att sjuksköterskorna i tjänst kan svenska och är redo att ta emot föderskor från Sverige.

– Fördelen med att vi reserverat platserna i förväg är att personalen i Åbo kan förbereda sig. De har till och med anställt folk. De vill verkligen försöka göra det här så bra som möjligt och de har försökt tänka in språkaspekten – att ha personal som är svenskkunnig och vågar prata svenska, säger Erik Normann till SVT.

Fler svenska barn kan tvingas föda barn i Finland.
Foto: COLOURBOX

Sektionschef: "De ska kompenseras"

Expressen har tidigare skrivit om Jenna Sandelin, som inte fick inte plats på BB i Stockholm – och tvingades föda i Finland på grund av plats- och personalbristen.

– Jag höll på att förbereda mig för ett planerat kejsarsnitt. Jag skulle bara gå på ett sista ultraljud. Då kom barnläkaren in och sa att eftersom det skulle röra sig om för tidigt födda barn kunde man inte garantera säkerheten. Det kunde krävas intensivvård efteråt, och för en sådan skulle det inte finnas tillräckligt med personal, sa Jenna då.

Platsbristen förväntas bli värre till sommaren och fler kan tvingas föda i Finland. Det har uppstått svårigheter kring rekryteringen av sjuksköterskor till akut- och intensivvårdsplatser, vilket har orsakat platsbristen.


LÄS OCKSÅ: Förlossningsklinikerna i Stockholm blev fulla 


Neonatalavdelningen har tidigare haft en kapacitet på 20 platser – som i sommar kommer reduceras till sex intensivvårdsplatser och fyra intermediära vårdplatser.

– När det gäller reduceringen av intensivvårdsplatserna är tanken att de ska kompenseras av platserna i Finland. Vi hoppas att våra länssjukhus kan hjälpa oss med de intermediära vårdplatserna, eftersom det är vård som alla sjukhus kan erbjuda. Då kan vi fokusera vår personal på de barn som behöver intensivvård, säger Erik Normann till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.