Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fler surrogatbarn än internationella adoptioner

Allt fler svenska barn föds av surrogatmödrar. Foto: SHUTTERSTOCK

Allt fler svenskar åker utomlands för att skaffa barn genom surrogatmödraskap.

Antalet barn som föds av surrogatmödrar ser i år ut att bli högre än antalet internationella adoptioner.

Detta enligt onsdagens ”Uppdrag granskning” i SVT.

Antalet internationella adoptioner har minskat de senaste decennierna. Enligt branschen har antalet barn som föds av surrogatmödrar samtidigt ökat kraftigt.

– Jag tror att vi hamnar på 150–180 barn detta året. Det kommer troligtvis att vara mer än antalet adoptioner, säger Staffan Sörenson, jurist med inriktning på bland annat surrogatarrangemang, till ”Uppdrag granskning”.

Kritiker mot surrogatmödraskap menar att det innebär ett oetiskt utnyttjande av surrogatmamman. Ett argument för är att de kvinnor som beslutar sig för att bära någon annans barn måste få göra det utan att en tredje part lägger sig i.

Surrogatmödraskap är inte tillåtet inom den svenska sjukvården – och det gäller oavsett om surrogatmamman får ekonomisk ersättning eller inte.

Myndigheterna vet inte hur många

Regeringen menar att beslutet att bära ett barn måste vara ”fritt från påtryckningar, känslor av inre tvång eller dolda ekonomiska motiv” – något som anses vara mycket svårt att säkerställa vid surrogatarrangemang.

Allt fler svenskar som inte kan få barn på egen hand åker därför utomlands för att förverkliga drömmen om ett barn, vilket inte är förbjudet. Men ingen svensk myndighet registrerar hur många barn som kommer in i Sverige efter att ha fötts av surrogatmödrar.

Men det finns ingen myndighet som registrerar hur många barn som kommit in i Sverige efter att ha fötts via surrogat.