Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fler studenter får plugga till bristyrken

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.
Foto: /TT / TT NYHETSBYRÅN
Elever som gör högskoleprovet. Arkivbild.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen satsar på omkring 12 000 fler högskoleplatser i år, och fördubblar satsningen på bristyrken. Till hösten kommer det finnas 2 600 längre utbildningar i bristyrken som lärare, sjuksköterskor och vissa tekniska utbildningar.

Regeringen satsar totalt cirka en miljard kronor på 12 000 nya utbildningsplatser i år, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

– Vi möter upp med fler platser på längre utbildningar, kortare utbildningar och vidareutbildningar, säger hon.

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, håller klockan 11 i dag en presskonferens för att berätta om hur det kommer att gå till.

Den 23 april meddelade regeringen att ytterligare 6 000 studieplatser på universitet och högskolor skulle inrättas och att regeringen skjutit till 177 miljoner kronor för att göra det möjligt.

Bakgrunden till förstärkningen är att trycket på vidareutbildning och kompetensutveckling ökat på grund av coronakrisen.

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 

LÄS MER: Länderna som vinner kampen mot smittan 

Fler unga i USA testar positivt för covid-19

USA larmar om att allt fler unga smittas av viruset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.