Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fler stater i USA kan göra cannabis lagligt

När de amerikanska väljarna går till valurnorna är det flera delstater som håller omröstningar om en legalisering av marijuana.

Resultatet kan få en oväntad betydelse för den svenska politiken, menar Marcus Oscarsson, statsvetare och USA-expert.

– Det här kommer definitivt att påverka debatten i Sverige, säger han.

Det amerikanska mellanårsvalet handlar inte bara om vilka ledamöter som ska väljas in i kongressen. Vid sidan av det nationella valet pågår ett flertal lokala omröstningar. Flera av dessa kan komma att påverka den svenska politiken.

Omröstningar om vargjakt – en återkommande fråga i den svenska politiken – och abort, kan tas upp i den svenska debatten. Men ett område som lär ha särskilt stor betydelse är legaliseringen av marijuana, menar Marcus Oscarsson.

I delstaterna Oregon och Alaska röstar väljarna om en legalisering av drogen, där man vid ett ja kommer att kunna köpa den i butiker.

– Om man röstar ja, tror jag att vi kommer att se en våg av delstater och i slutändan hela USA som legaliserar marijuana. Det är en stor förändring mot vad vi tidigare har sett i USA och det är en våg som riskerar att svepa över Europa och då kommer inte Sverige att bli opåverkat, säger Marcus Oscarsson.

"Kommer definitivt att påverka"

Dessutom röstar man i Washington DC och Florida för en avkriminalisering av bruk respektive för att tillåta medicinsk marijuana, enligt Time Magazine.

– Det här kommer definitivt att påverka debatten i Sverige, och det kommer gynna de som är positiva till marijuana. Det här är inga små folkomröstningar, det är omröstningar med många miljoner som deltar, säger Marcus Oscarsson.

Sedan tidigare har delstaterna Washington och Colorado legaliserat cannabis.