Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler skatter ska minska utsläppen

Transporter står för ungefär en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Foto: Suvad Mrkonjic
"Den stora bulken av väldigt onödiga utsläpp finns i städerna. Där kan man förbättra med kollektivtrafik och cykelbanor på ett sätt som gör livet mycket bättre för våra invånare", säger klimatminister Isabella Lövin (MP) till DN.Foto: Olle Sporrong

Fler skatter och sänkt hastighet i städer är två av de tiotal förslag som kommer att läggas att regeringen under våren för att minska transportutsläppen, enligt DN.

– Det är bråttom nu, säger klimatminister Isabella Lövin (MP) till tidningen.

Transporter står för ungefär en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Under flera år har utsläppen minskat men nu har ett trendbrott inträffat, enligt DN.

2015 ökade utsläppen och siffrorna pekar på att samma sak gäller 2016. Men statistiken från SCB är inte klar än.

Till våren kommer regeringen att lägga flera förslag för att transportutsläppen ska minska.

– Det är bråttom nu. Vi har under vintern hört att Arktis varit mer än 20 grader varmare än normalt, i Antarktis växer en elva kilometer lång spricka i en glaciär. Området där vi ser den största utmaningen är transporter, där kommer vi att rulla ut en rad förslag som ska minska utsläppen, säger klimatminister Isabella Lövin (MP) till DN.

Vill sänka hastigheterna i städer

Bland förslagen finns flera skattehöjningar: vägslitageskatt på tung trafik, flygskatt och ett nytt skatteväxlingssystem, så kallat Bonus-Malus skatt där miljöbilar gynnas, skriver DN.

Ett av förslagen handlar om sänkt bashastighet i städer.

"Den stora bulken av väldigt onödiga utsläpp finns i städerna. Där kan man förbättra med kollektivtrafik och cykelbanor på ett sätt som gör livet mycket bättre för våra invånare", säger klimatminister Isabella Lövin (MP) till DN.Foto: Olle Sporrong

– Den stora bulken av väldigt onödiga utsläpp finns i städerna. Där kan man förbättra med kollektivtrafik och cykelbanor på ett sätt som gör livet mycket bättre för våra invånare, säger Isabella Lövin till tidningen.

Kritik mot flygskatt

Förslaget om flygskatt är ute på remiss och har mött kritik från både oppositionen och flygbranschen.

Både Isabella Lövin och miljöminister Karolina Skog (MP) menar att miljöskatterna behövs och att de kommer att öka, enligt DN.

– Flyget måste bidra med att bära sina egna kostnader. Vi ser att det finns ett utrymme att höja miljöskatterna och det måste man göra. Det är naturligt i en växande ekonomi, säger Karolina Skog till tidningen.