Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler ska plugga kinesiska

Foto: Robban Andersson

Regeringen tar nu ytterligare ett steg mot att fler svenska skolelever ska läsa kinesiska. Skolverket får i dag i uppdrag att ta fram kurs- och ämnesplaner för språket för både grund- och gymnasieskolan.

Kinesiskan ska få samma status som de traditionella språken, spanska, franska och tyska, enligt regeringen.

I grundskolan är kinesiskan än så länge ett mycket litet språk. Förrförra läsåret, 2010/11, hade 62 elever kinesiska i slutbetyget från nionde klass, enligt Skolverket. Samma läsår delades det ut drygt 900 kursbetyg i kinesiska på gymnasiet. Samma elev kan ha flera kursbetyg. Men tydligt är att intresset ökat starkt för språket: Tre år tidigare delades 390 kursbetyg ut.

Möjligheten att läsa kinesiska finns främst i storstadsområdena, men även på en rad mellanstora orter i landet.

När det gäller språkstudier är engelska obligatoriskt för alla grundskole- och gymnasieelever. Av de språk som eleverna kan välja bland är spanskan absolut störst.

40 år sedan sist

På pressträffen i dag konstaterade Björklund att införandet av ett nytt språk i skolan sker sällan. Senast var det spanskan som infördes med start från 70- och 80-talen. Tanken är nu att kinesiskan ska jämställas med spanska, franska och tyska i så måtto att varje grundskola ska erbjuda två av de fyra språken och gymnasieskolorna samtliga fyra. Om eleverna också väljer kinesiska betyder det att antalet lärare i ämnet måste öka med flera hundra procent. Enligt Björklund kommer det att ta tio–femton år innan tillräckligt många lärare finns att tillgå.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.