Fler siffror och bokstäver. Så ska den nya förskolan bli bättre. "Bara man gör det på ett leksamt och roligt sätt", säger barnskötaren Emma Andersson.
Fler siffror och bokstäver. Så ska den nya förskolan bli bättre. "Bara man gör det på ett leksamt och roligt sätt", säger barnskötaren Emma Andersson.

Fler siffror och bokstäver i förskolan

Publicerad
Uppdaterad
Regeringen höjer ambitionsnivån för förskolan.
Större tonvikt ska läggas vid siffror och bokstäver.
Barnskötaren Emma Andersson, 34, på Kritans förskola i Limhamn ser nästan bara fördelar med den nya läroplanen.
- Bara man gör det på ett leksamt sätt, säger hon.
Den nya, mer skolförberedande, läroplanen för förskolan klubbades av regeringen på torsdagen. Nu skrivs det även in i läroplanen att förskollärarna får det pedagogiska ansvaret för verksamheten, där ju även barnskötare är anställda. Förskolecheferna får, i likhet med skolornas rektorer, det övergripande ansvaret.
– Förskolan ska bli ännu mer lärorik. Fyra- och femåringar är nyfikna och längtar efter att lära sig saker. Vi ska utnyttja barnens nyfikenhet ännu mer för att lära dem saker som de sedan har nytta av, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) till TT.
Lärarförbundet är nöjt med läroplanen, men upprepar sitt krav på en längre förskollärarutbildning.

Ser fördelar

Barnskötaren Emma Andersson tycker att det är bra att ambitionsnivån höjs.
– Bara man gör det på ett leksamt och roligt sätt, säger hon.
Hon påpekar att matematik handlar mycket om vad man gör i vardagen, och måste vävas in naturligt i undervisningen. Det får inte bli för avancerat.
– Det kan vara så enkla saker som att räkna pengarna när man ska handla, eller att dela en banan och räkna de olika delarna. Vi sjunger även ramsor om både siffror och bokstäver.

"Räknar fåglar och träd"

Angelika El Mouselhi, 38, är chef för förskolan Butterfly i Bandhagen utanför Stockholm. Hon ser bara positivt på den nya läroplanen.
– Vår förskola arbetar med Montessoripedagogik. Vi jobbar redan mycket med både matte och språk, så för oss blir det inte så stor förändring, säger hon.
Hon menar att det finns många sätt att väva in matte i undervisningen, även för små barn. Det handlar inte bara om att barnen ska sitta i skolbänken.
– Vi går till exempel ut i naturen och räknar fåglar och träd.
Angelika El Mouselhi anser att det är stor skillnad på de barn som kommer från deras förskola, jämfört med barn från andra förskolor, när de börjar grundskolan.
– De flesta barn från vår förskola kan redan skriva och läsa.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag