Sara Karlsson slutar som riksdagsledamot för S.Sara Karlsson slutar som riksdagsledamot för S.
Sara Karlsson slutar som riksdagsledamot för S.
Göran Eriksson hoppar av S lista i Haninge kommun i protest mot den nya migrationspolitiken. Foto: PRIVATGöran Eriksson hoppar av S lista i Haninge kommun i protest mot den nya migrationspolitiken. Foto: PRIVAT
Göran Eriksson hoppar av S lista i Haninge kommun i protest mot den nya migrationspolitiken. Foto: PRIVAT
Emma Lidell lämnar sina uppdrag för Socialdemokraterna. Foto: AFANA A. APPIAGYEIEmma Lidell lämnar sina uppdrag för Socialdemokraterna. Foto: AFANA A. APPIAGYEI
Emma Lidell lämnar sina uppdrag för Socialdemokraterna. Foto: AFANA A. APPIAGYEI

Fler S-avhopp efter skärpt migrationspolitik

Publicerad

Fler socialdemokrater följer nu riksdagsledamoten Sara Karlssons exempel och lämnar sina uppdrag i protest mot partiets allt hårdare migrationspolitik.

”Jag skäms över mitt parti och häpnas över dem som försvarar den politiken”, skriver Emma Lidell, som hoppar av sina uppdrag i Stockholms läns landsting.

I fredags meddelade Socialdemokraterna att partiet stramar åt sin migrationspolitik ytterligare, med målet att färre ska söka asyl i Sverige. 

Den mer restriktiva politik som infördes 2015 ska ligga fast till dess att EU har ett fungerande gemensamt mottagande, samtidigt som en rad skärpningar införs.

Ett förslag är att kommuner inte längre ska få betala ut försörjningsstöd till asylsökande som fått avslag.

Riksdagsledamot hoppade av

Statsminister Stefan Löfven sade också att barn till asylsökande som fått avslag normalt inte ska få gå i skola.

Samma dag skrev Sara Karlsson riksdagsledamot för S, på Facebook att hon slutar.

”Med dagens utspel tar vi stora kliv mot det jag ser som en avgrund”, skrev hon.

Sara Karlsson slutar som riksdagsledamot för S.

På tisdagen stod det klart att Socialdemokraternas fem sidoförbund – ungdomsförbundet SSU, S-kvinnor, S-studenter, HBT-Socialdemokrater och Socialdemokrater för tro och solidaritet – går emot S-ledningen i frågan om familjeåterförening.

”Jag skäms”

Nu följs hennes avhopp av fler.

Emma Lidell, 32, är bland annat ersättare i landstingsfullmäktige i Stockholm och gick med i ungdomsförbundet SSU som 16-åring. I ett inlägg på Facebook berättar hon att hon nu lämnar sina politiska uppdrag med anledning av den tuffare migrationspolitiken.

"Jag kan inte gå ut med den röda partijackan och agitera för något som har blivit en politik som jag inte kan stå bakom", skriver hon bland annat.

Emma Lidell lämnar sina uppdrag för Socialdemokraterna.Foto: AFANA A. APPIAGYEI

Och hon avslutar sitt inlägg så här:

"Jag skäms över mitt parti och häpnas över dem som försvarar den politiken."

”Beskriver våra medmänniskor som kostnader”

En tredje avhoppare är Göran Eriksson, som fram till nu har stått på tionde plats på Socialdemokraternas lista till kommunfullmäktige i Haninge.

"Det är uppenbart att vårt parti alltmer vrider och vänder sig för att anpassa sig till en nationalistisk retorik. Presskonferens efter presskonferens leder till förslag om att ställa krav på asylsökande och nyanlända utifrån en retorik som beskriver våra medmänniskor som kostnader eller bördor", skriver han.

Göran Eriksson hoppar av S lista i Haninge kommun i protest mot den nya migrationspolitiken.Foto: PRIVAT

Partisekreteraren Lena Rådström Baastad beklagar avhoppen i en skriftlig kommentar.

"Det är alltid tråkigt när någon väljer att lämna. Min uppfattning är att våra migrationsförslag har ett brett stöd bland våra medlemmar och förtroendevalda. Men vi är ett stort parti. Det är ingen hemlighet att de här frågorna väcker känslor och jag har förståelse för att man kan landa i olika slutsatser i svåra frågor. Jag hoppas naturligtvis att de här personerna i ett senare läge vill söka sig tillbaka till Socialdemokraterna och tillsammans med oss fortsätta att arbeta för ett bättre Sverige."

Socialdemoraternas nya migrationspolik

Den 4 maj presenterade S-ledningen sin nya migrationspolitik. S vill bland annat

 

Att den nya asyllagen ska ligga fast tills gemensamma regler i EU är på plats.

Behålla gränskontroller så länge de behövs och förstärkta ID-kontroller vid behov.

Införa centrala mottagningar för asylsökande innan de placeras i kommuner.

Riva upp dagens modell med eget boende (EBO).

Kraftigt utöka åtgärder för att säkerställa asylsökandes identitet.

Utöka antalet förvarsplatser och utöka möjligheterna att placera i förvar.

Fördubbla tiden för förnyad asylansökan efter avslag, och förlänga tiden med återreseförbud om man inte lämnar landet frivilligt efter avslag.

Avskaffa möjligheten för kommuner att ge försörjningsstöd för den som har fått avslag.

Avskaffa, eller kraftigt minska, möjligheten att få uppehållstillstånd för arbete om man har kommit som asylsökande och fått avslag på asylansökan.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag