Händelsen med två ryska attackplan som kränkte svenskt territorium i onsdags ledde till att regeringen framförde en allvarlig protest. Nu kan Expressen.se avslöja att ett ryskt plan av samma typ kränkte svenskt territorium vid ett tillfälle även förra året.Händelsen med två ryska attackplan som kränkte svenskt territorium i onsdags ledde till att regeringen framförde en allvarlig protest. Nu kan Expressen.se avslöja att ett ryskt plan av samma typ kränkte svenskt territorium vid ett tillfälle även förra året.
Händelsen med två ryska attackplan som kränkte svenskt territorium i onsdags ledde till att regeringen framförde en allvarlig protest. Nu kan Expressen.se avslöja att ett ryskt plan av samma typ kränkte svenskt territorium vid ett tillfälle även förra året.
Uppgifterna bekräftas för Expressen.se av utrikesminister Carl Bildt. Foto: Anna-Karin NilssonUppgifterna bekräftas för Expressen.se av utrikesminister Carl Bildt. Foto: Anna-Karin Nilsson
Uppgifterna bekräftas för Expressen.se av utrikesminister Carl Bildt. Foto: Anna-Karin Nilsson

Fler ryska attackplan flögs in över Sverige

Publicerad

Händelsen med två ryska attackplan som kränkte svenskt territorium i onsdags ledde till att regeringen framförde en allvarlig protest.

Nu kan Expressen.se avslöja att ett ryskt plan av samma typ kränkte svenskt territorium vid ett tillfälle även förra året.

Den gången skuggades attackplanet på sin väg mot Karlskrona i Blekinge - och försvarsmakten slog larm till regeringen.

Uppgifterna bekräftas för Expressen.se av utrikesminister Carl Bildt.

Vid 20-tiden i torsdags kväll kunde Expressen.se avslöja den allvarliga kränkningen av svenskt territorium som skett dagen innan. Först i går bekräftades uppgifterna av utrikesdepartementet och försvaret.

Reaktionerna har sedan dess varit starka.

På fredagseftermiddagen kallades den ryske ambassadören till UD och utrikesminister Carl Bildt kallade händelsen "den allvarligaste flygkränkning från rysk sida som ägt rum under de år jag varit utrikesminister".

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin kallade händelsen för "en av de mest graverande kränkningarna vi har haft".

I dag kan Expressen.se berätta att ytterligare en rysk kränkning inträffat.

Även den incidenten rapporterades till regeringen.

Bombflyg användes

Enligt Carl Bildt var det en "annan karaktär den gången". Men samma ryska flygplanstyp användes då, attack- och bombflygplanet SU-24 med rapporteringsnamnet Fencer.

Utrikesministern säger till Expressen.se att det ryska planet den gången "flög parallellt med gränsen och ytterligt marginellt innanför".

En källa inom försvaret uppger för Expressen.se att kränkningen bestod i att det ryska planet bara var några hundra meter in på den svenska sidan, strax söder om Karlskrona i Blekinge.

Det ryska planet skuggades hela tiden av ett svenskt Jas Gripen, enligt Expressens uppgiftslämnare.

Själva kränkningen betraktades då inte som särskilt allvarlig, utan snarast som ett misstag av den ryska piloten. Men i ljuset av vad som hände i onsdags anses även den händelsen nu "mycket allvarlig".

- Det ingår i precis samma mönster, konstaterar en källa med insyn.

Beredskap för pressen – inte hot

Efter den allvarliga ryska kränkningen i onsdags har Försvarsmakten vidtagit en rad hemliga åtgärder, erfar Expressen.se.

Men incidentberedskapen är ändå inte tillräcklig och detta har skapat frustration.

- Beredskapen vi har är till för att försvaret ska kunna säga till pressen att vi har beredskap, inte för att kunna möta ett hot, säger en uppgiftslämnare.

I november förra året genomförde ryskt bombflyg flera offensiva anfallsövningar i Östersjön - dock utan att den gången kränka svenskt territorium. Ett av målen var då Ölands södra udde, den plats som var i fokus i samband med händelsen i onsdags.

Övningen genomfördes under nästan två timmar av fem ryska plan, varav två bombplan.

Försvaret skickade den gången upp två Jas-plan för att markera närvaro. Under hela övningen befann sig de svenska planen på ett par kilometers avstånd.

När en liknande rysk övning genomfördes i närheten av Gotska Sandön våren 2013 fanns dock inga svenska plan i luften. Den ryska flygstyrkan kom överraskande mitt i natten när Sverige saknade beredskap. Nato reagerade däremot och skickade upp sitt jaktflyg. De ryska planen höll sig även den gången på rätt sida gränsen.

"Kontinuerlig övervakning"

Under 2013, den 14 juni skedde en kränkning av svenskt luftrum i området söder Karlskrona av en enskild rysk Su-24. Flygplanet hade genomfört flygning över södra och sydvästra Östersjön tillsammans med ytterligare en Su-24.

Expressen fick på lördagseftermiddagen en skriftlig kommentar från Försvarsmaktens presschef Phillip Simon:

"Svenska flygvapnet genomför kontinuerlig övervakning av luftrummet med marksensorer. Och de här planen hade tidigt vi bra kontroll på. 

Den svenska incidentberedskapen med JAS-39 flygplan lyfte och genomförde följning av det ryska flygplanet i luften och händelsen dokumenterades. Försvarsmakten rapporterade händelsen till UD", skriver han i ett mejl.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag