Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fler ryska attackplan flögs in över Sverige

Händelsen med två ryska attackplan som kränkte svenskt territorium i onsdags ledde till att regeringen framförde en allvarlig protest. Nu kan Expressen.se avslöja att ett ryskt plan av samma typ kränkte svenskt territorium vid ett tillfälle även förra året.
Uppgifterna bekräftas för Expressen.se av utrikesminister Carl Bildt.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Händelsen med två ryska attackplan som kränkte svenskt territorium i onsdags ledde till att regeringen framförde en allvarlig protest.

Nu kan Expressen.se avslöja att ett ryskt plan av samma typ kränkte svenskt territorium vid ett tillfälle även förra året.

Den gången skuggades attackplanet på sin väg mot Karlskrona i Blekinge - och försvarsmakten slog larm till regeringen.

Uppgifterna bekräftas för Expressen.se av utrikesminister Carl Bildt.

Vid 20-tiden i torsdags kväll kunde Expressen.se avslöja den allvarliga kränkningen av svenskt territorium som skett dagen innan. Först i går bekräftades uppgifterna av utrikesdepartementet och försvaret.

Reaktionerna har sedan dess varit starka.

På fredagseftermiddagen kallades den ryske ambassadören till UD och utrikesminister Carl Bildt kallade händelsen "den allvarligaste flygkränkning från rysk sida som ägt rum under de år jag varit utrikesminister".

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin kallade händelsen för "en av de mest graverande kränkningarna vi har haft".

I dag kan Expressen.se berätta att ytterligare en rysk kränkning inträffat.

Även den incidenten rapporterades till regeringen.

Bombflyg användes

Enligt Carl Bildt var det en "annan karaktär den gången". Men samma ryska flygplanstyp användes då, attack- och bombflygplanet SU-24 med rapporteringsnamnet Fencer.

Utrikesministern säger till Expressen.se att det ryska planet den gången "flög parallellt med gränsen och ytterligt marginellt innanför".

En källa inom försvaret uppger för Expressen.se att kränkningen bestod i att det ryska planet bara var några hundra meter in på den svenska sidan, strax söder om Karlskrona i Blekinge.

Det ryska planet skuggades hela tiden av ett svenskt Jas Gripen, enligt Expressens uppgiftslämnare.

Själva kränkningen betraktades då inte som särskilt allvarlig, utan snarast som ett misstag av den ryska piloten. Men i ljuset av vad som hände i onsdags anses även den händelsen nu "mycket allvarlig".

- Det ingår i precis samma mönster, konstaterar en källa med insyn.

Beredskap för pressen – inte hot

Efter den allvarliga ryska kränkningen i onsdags har Försvarsmakten vidtagit en rad hemliga åtgärder, erfar Expressen.se.

Men incidentberedskapen är ändå inte tillräcklig och detta har skapat frustration.

- Beredskapen vi har är till för att försvaret ska kunna säga till pressen att vi har beredskap, inte för att kunna möta ett hot, säger en uppgiftslämnare.

I november förra året genomförde ryskt bombflyg flera offensiva anfallsövningar i Östersjön - dock utan att den gången kränka svenskt territorium. Ett av målen var då Ölands södra udde, den plats som var i fokus i samband med händelsen i onsdags.

Övningen genomfördes under nästan två timmar av fem ryska plan, varav två bombplan.

Försvaret skickade den gången upp två Jas-plan för att markera närvaro. Under hela övningen befann sig de svenska planen på ett par kilometers avstånd.

När en liknande rysk övning genomfördes i närheten av Gotska Sandön våren 2013 fanns dock inga svenska plan i luften. Den ryska flygstyrkan kom överraskande mitt i natten när Sverige saknade beredskap. Nato reagerade däremot och skickade upp sitt jaktflyg. De ryska planen höll sig även den gången på rätt sida gränsen.

"Kontinuerlig övervakning"

Under 2013, den 14 juni skedde en kränkning av svenskt luftrum i området söder Karlskrona av en enskild rysk Su-24. Flygplanet hade genomfört flygning över södra och sydvästra Östersjön tillsammans med ytterligare en Su-24.

Expressen fick på lördagseftermiddagen en skriftlig kommentar från Försvarsmaktens presschef Phillip Simon:

"Svenska flygvapnet genomför kontinuerlig övervakning av luftrummet med marksensorer. Och de här planen hade tidigt vi bra kontroll på. 

Den svenska incidentberedskapen med JAS-39 flygplan lyfte och genomförde följning av det ryska flygplanet i luften och händelsen dokumenterades.  Försvarsmakten rapporterade händelsen till UD", skriver han i ett mejl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.