Fler politiker stöder Franks flyktingkritik

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Arne Karlsson, moderat ordförande för kommunstyrelsen i Tingsryd, och socialdemokraten Caisa Abrahamsson, ordförande i kommunstyrelsen i Sorsele.

Det moderata kommunalrådet Bo Frank kritiserade regeringen för flyktingpolitiken - som han menar "har gått fullständigt över styr".

Han är inte ensam i sin kritik.

Expressen har pratat med flera moderata kommunalråd som håller med sin partikollega.

– De kommuninvånare vi har måste känna att inslaget av flyktingar inte blir för stort. Det har med trivseln i samhället att göra, säger Arne Karlsson, kommunstyrelsens ordförande i Tingsryd.

Expressen.se skrev i går om kommunalrådet Bo Frank (M) i Växjö, som kritiserade regeringen för hur man hanterar flyktingpolitiken. Han menade att det finns en "djup klyfta mellan ledande kommunalpolitiker i partiet och partiledningen i synen på Sveriges flyktingmottagande".

– Flyktingpolitiken har gått fullständigt över styr. Det finns inget övre tak på hur många vi kan ta emot. Regeringen bara talar om att vi kommuner ska sköta det här. Och de skickar inte med en bråkdel av vad det kostar för kommunerna, sade Bo Frank till Expressen.se.

Han är långt ifrån det enda moderata kommunalrådet som är kritisk till regeringens flyktingpolitik.

Expressen.se har ringt runt till ett flertal kommunalråd i de kommuner som tar emot flest flyktingar per invånare.

"Inte ensam"

Arne Karlsson, moderat ordförande för kommunstyrelsen i Tingsryd, säger precis som Bo Frank att det finns en klyfta mellan hur kommunerna och regeringen ser på flyktingfrågan.

– Jag håller med om att det finns diskrepans mellan kommunerna och regeringen. Det är ju ändå vi i kommunerna som får ta helheten, säger han.

Enligt honom är det en fråga om trivsel.

- De kommuninvånare vi har måste känna att inslaget av flyktingar inte blir för stort. Det har med trivseln i samhället att göra, säger Arne Karlsson.

Mattias Olsson, moderat ordförande för kommunstyrelsen i Vårgårda, menar att det är många kommunpolitiker som tycker som Bo Frank.

– Bo Frank är definitivt inte ensam. Många tycker så. Det är bra att han tar upp det här. Det krävs en dialog för att man ska klara upp det ordentligt, med den inströmning vi har nu. Det upplever man när man träffar kommunpolitiker, att det är lite besvärligt att reda upp det här. Detta är en påfrestning på flera plan, säger han till Expressen.se.

Och det är inte bara moderata kommunalråd som är kritiska till hur regeringen sköter flyktingpolitiken.

Mäktar inte med

I Sorsele, som mellan 2005 och 2011 tog emot flest flyktingar i hela landet i förhållande till kommunens storlek, sitter socialdemokraten Caisa Abrahamsson som ordförande i kommunstyrelsen.

Hon kräver att migrationsminister Tobias Billström agerar och för en dialog med kommunerna om situationen.

– Vi behöver bygga ut skolan och dagis, men det får vi inte hjälp med. Ersättningen från Migrationsverket är inte anpassad till dagens situation. Det finns ett krav på att vi ska ta emot fler och fler, men det går inte. Vi mäktar inte med. Tobias Billström måste sätta sig ned och börja diskutera det här med kommunerna, säger Caisa Abrahamsson.

Tobias Billström säger sig vilja lyssna på kommunerna - men påminner om Sveriges internationella åtaganden.

- Mottagandet av asylsökande innebär en stor utmaning för kommunerna. Därför är det viktigt att vi lyssnar på kommunerna för att ge dem bästa möjliga förutsättningar att lyckas med sitt arbete. Det är dock viktigt att komma ihåg att Sverige ska stå upp för dem som behöver skydd. Vi har undertecknat internationella konventioner och det finns EU-regler som vi är skyldiga att följa, säger Billström.

Han lyfter också fram att Moderaterna vill se ett utökat försörjningskrav vid anhöriginvandring.

– Från moderat sida skulle vi gärna se ett utökat försörjningskrav vid anhöriginvandring. Det skulle vara av stor betydelse för kommunerna om den som får asyl i Sverige har ett arbete och en bostad ordnad innan familjen kan anhöriginvandra, säger Tobias Billström till Expressen.se.

Så många flyktingar tar de 10 största kommunerna emot

Kommun, folkmängd (31 dec 2011), mottagna flyktingar (jan-nov 2012)

Stockholm, 864 324, 983

Göteborg, 520 374, 849

Malmö, 302 835, 625

Uppsala, 200 001, 193

Linköping, 147 334, 184

Västerås, 138 709, 153

Örebro, 137 121, 300

Helsingborg, 130 626, 113

Norrköping, 130 623, 304

Jönköping, 128 305, 102

Källa: Migrationsverket

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.