Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fler pojkar än flickor säljer sex

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Ungefär 800 pojkar och 500 flickor per årskull i gymnasiet har sålt sex.

- Mönstret att pojkar säljer mer sex än flickor är tydligt, säger Carl Göran Svedin, professor i barnpsykologi vid Lunds universitet, till TT.

Att det är vanligare att 19-åriga pojkar har sålt sex än att jämnåriga flickor har gjort det visar samstämmiga enkätundersökningar i Sverige, Norden och Baltikum, skriver Svenska Dagbladet. I Sverige tillfrågades förra året 4 343 ungdomar i gymnasiets avgångsklasser. 1,8 procent av pojkarna och 1 procent av flickorna uppgav att de sålt sex och omräknat på hela befolkningen innebär det 800 pojkar och 500 flickor i varje årskull.

Sålt sig till män

 De senaste undersökningarna i bland annat Norge och Estland bekräftar resultatet i Sverige. Från vissa länder är siffrorna ännu preliminära. Forskarna utgår från att pojkarna framför allt sålt sig till andra män, även om just den frågan inte ställdes i enkäten. I en norsk undersökning från 2002 av drygt 11 000 ungdomar i åldrarna 1417 år uppgav 0,6 procent av flickorna och 2,1 procent av pojkarna att de sålt sex. Enligt Svedin är resultaten statistiskt säkerställda men han betonar att urvalet är gymnasieelever.

Vanligast i städer

 - Tittar vi på vuxensidan så är prostitution sannolikt vanligare bland kvinnor eftersom de flesta sexköpare är män, säger han och tillägger att studien är gjord på elever i städer i första hand. Han bedömer att om även glesbygd hade tagits med så skulle resultatet blivit en tiondels procentenhet lägre för pojkarna. Prostitution är något vanligare i städer. Svarsfrekvensen var 77 procent, och om alla elever hade svarat skulle eventuellt procentsatserna bli högre, säger Svedin. De som prostituerar sig är ofta personer som är omhändertagna av samhället, har sociala och psykiska problem. Dessa elever tenderar att inte närvara i skolan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.