Fler olyckor efter lek med studsmatta

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Studsmattor har de senaste åren blivit en vanlig syn i svenska trädgårdar. Men många barn skadar sig i leken och nu slår svenska läkare larm.

Benbrott och frakturer i armar och händer är de vanligaste skadorna, men risken för hjärnskakning och utslagna tänder är också stor. På akutkliniken i Varberg ser personalen ett tydligt samband mellan studsmattor och olyckor. Sedan juni för de statistik över dessa fall, och kunde konstatera minst 13 olyckor under månaden. - Det är en markant ökning i år. Jag tror att studsmattorna har blivit vanligare nu när de har blivit så pass billiga, säger Birgitta Bartholdson, verksamhetschef på akutkliniken i Varberg.

Fortsätter

 Trenden ser ut att hålla i sig. Bara under första veckan i juli har Birgitta Bartholdson behandlat tre liknande fall. Olyckorna uppstår ofta när flera barn hoppar samtidigt. Det lättare av barnen kan då kastas på marken. - De far som en kula med en väldig kraft, säger hon. Eftersom studsmattan bara varit populär en tid finns ingen sammantagen statistik över skadorna. Försäkringsbolagen har inte noterat just "studsmattefallen". - Antalet skador totalt är i princip konstant, men det har skett en ökning av studsmattor eftersom barnen sysslar med det nu i stället för att till exempel cykla eller klättra i träd, säger Michael Johansson, skadechef på If i Malmö.

Farligare

 Birgitta Bartholdson poängterar att lek med studsmattor på flera sätt är farligare än med många andra lekredskap som skateboard, knattekross och sparkcyklar. Den som vill hoppa säkert kan investera i ett skyddsnät och de hoppande barnen bör hållas under uppsikt. - Flera barn bör inte vara uppe på studsmattan samtidigt, tillägger hon. Två stora sportbutikskedjor hävdar att säkerhetsföreskrifter följer med produkterna och ger ingen särskild information om skaderisken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.