Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler olyckor efter lek med studsmatta

Studsmattor har de senaste åren blivit en vanlig syn i svenska trädgårdar. Men många barn skadar sig i leken och nu slår svenska läkare larm.
Benbrott och frakturer i armar och händer är de vanligaste skadorna, men risken för hjärnskakning och utslagna tänder är också stor. På akutkliniken i Varberg ser personalen ett tydligt samband mellan studsmattor och olyckor. Sedan juni för de statistik över dessa fall, och kunde konstatera minst 13 olyckor under månaden. - Det är en markant ökning i år. Jag tror att studsmattorna har blivit vanligare nu när de har blivit så pass billiga, säger Birgitta Bartholdson, verksamhetschef på akutkliniken i Varberg.

Fortsätter

Trenden ser ut att hålla i sig. Bara under första veckan i juli har Birgitta Bartholdson behandlat tre liknande fall. Olyckorna uppstår ofta när flera barn hoppar samtidigt. Det lättare av barnen kan då kastas på marken. - De far som en kula med en väldig kraft, säger hon. Eftersom studsmattan bara varit populär en tid finns ingen sammantagen statistik över skadorna. Försäkringsbolagen har inte noterat just "studsmattefallen". - Antalet skador totalt är i princip konstant, men det har skett en ökning av studsmattor eftersom barnen sysslar med det nu i stället för att till exempel cykla eller klättra i träd, säger Michael Johansson, skadechef på If i Malmö.

Farligare

Birgitta Bartholdson poängterar att lek med studsmattor på flera sätt är farligare än med många andra lekredskap som skateboard, knattekross och sparkcyklar. Den som vill hoppa säkert kan investera i ett skyddsnät och de hoppande barnen bör hållas under uppsikt. - Flera barn bör inte vara uppe på studsmattan samtidigt, tillägger hon. Två stora sportbutikskedjor hävdar att säkerhetsföreskrifter följer med produkterna och ger ingen särskild information om skaderisken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.