Fler nya lagar att hålla reda på

Publicerad
Uppdaterad
Snart blir det dyrare att köra bil, dricka öl, snusa, röka och titta på tv.
Men i gengäld blir vinet billigare och förmögenhets- och fastighetsskatten avskaffas, när nya lagar träder i kraft vid årsskiftet.
Förutom nyårslöften får svenskarna 24 nya lagar och 278 nya förordningar att leva upp till på det nya året. De ska adderas till de 1 270 lagar och 2 300 förordningar som redan finns.
En del nyheter märks väldigt snabbt och påtagligt. Skatten på bensin höjs med 29 öre per liter och med 55 öre på diesel. Skatten på öl, cigaretter, snus och röktobak höjs medan vinskatten sänks. Tv-avgiften höjs till 2 032 kronor per år.
Kostnadsökningarna märks kanske minst för dem som får slopad förmögenhets- och fastighetsskatt. Den senare ersätts med en kommunal avgift, som för hushåll i attraktiva storstadsområden blir avsevärt lägre. En annan påtaglig förändring är att skattesubventioneringen av lånedatorer försvinner.


Skattesänkning

Även vanliga löntagare får en inkomstförstärkning genom det andra steget i jobbskatteavdraget, vilket tillsammans med det första steget beräknas ge cirka 1 000 kronor lägre skatt i månaden för en genomsnittlig inkomsttagare.
Andra lagändringar kanske inte vanligt folk märker så länge de befinner sig på rätt sida av lagen. Från den 1 januari får buggning användas för att utreda allvarliga brott, som ger minst fyra års fängelse.
Så kallade hemliga tvångsmedel, vilket även inkluderar till exempel kontroll av post och kameraövervakning, kommer även att tillåtas för att förhindra brott. Här behövs inte ens en misstanke utan det räcker med att "det finns särskild anledning att anta" att en person kommer att utöva allvarlig brottslig verksamhet, såsom brott mot rikets säkerhet eller terroristbrott.

Drogtester

Värnpliktiga kan också komma att märka av förändringar. Slumpmässiga drogtester ska i fortsättningen få göras på alla totalförsvarspliktiga. Även vissa pensionärer får förändringar. En ändring i beräkningen av bostadstillägget ska göra det förmånligare att arbeta utan att det påverkar bidraget. Sjukskrivna kan få det tuffare med arbetsgivaren, som får rätt att redan från första arbetsdagen begära läkarintyg.
Strängare regler införs för innehav av farliga hundar, som innebär att polisen i slutändan får rätt att omhänderta farliga hundar och belägga personer som inte klarar av dem med hundförbud.
Inom utbildningen märks också vissa förändringar. Möjligheten att få behörighet till högre studier genom arbetslivserfarenhet tas bort, liksom urvalsgrupperna högskoleprov och arbetslivserfarenhet.
På gymnasiet införs en ny lärlingsutbildning, som ska möjliggöra för ungdomar att kombinera anställning som syftar till yrkesutbildning med studier i gymnasieskolan.

Owe Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag