Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler norska soldater bötfälls för frivilligt sex

Senaste nytt i Expressen TV.
Bilden har inte med innehållet i artikeln att göra. Från en vinterövning på Halkavarre skyttefält 1 februari 2021.
Foto: Joakim Salmelid/Forsvaret

Det är inte tillåtet med sex mellan anställda vid det norska försvaret. Under det senaste året har dock antalet utdömda böter ökat kraftigt, för brott mot disciplinregeln. Det rapporterar NRK

Bakgrunden till regeln är att norska Försvarsmakten befarar att det kan påverka den anställdes självständighet, lojalitet och integritet, enligt NRK. 

Att det inte är ”fritt fram” är rimligt, tycker Linnea Røbech, fackligt förtroendevald på Försvarsmakten. Detta då sexuella relationer mellan anställda riskerar att gå ut över andra kolleger och skifta fokus från försvarets uppgift, menar hon.

Pandemibegränsningar tros ligga bakom

Antalet böter ökade till 44 år 2020, från 26 året innan.

Både generaladvokat Sigrid Redse Johansen och Linnea Røbech tror att ökningen delvis kan förklaras med smittskyddsbegränsningar under pandemin, som gör att soldaterna tillbringar mer tid på kasernerna.

– När så många är samlade på en och samma plats tror jag att mänskliga behov snabbt kan ta överhanden, säger Røbech till NRK.

I uppropet #givaktochbitihop från 2017 uppmärksammades kränkningar inom svenska Försvarsmakten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.