Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fler månar hittade runt Jupiter

Nya satellitbilden har väckt uppmärksamhet i veckan.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Planeten Jupiter har fler månar än man tidigare trott. Ytterligare 12 månar har hittats och drar upp det totala antalet himlakroppar som kretsar kring planeten till 92.

Ingen annan planet i vårt solsystem har så många månar, Saturnus är dock tätt bakom med 83.

De nya månarna upptäcktes med hjälp av teleskop placerade i Chile och på Hawaii 2021 och 2022. Samtliga har bekräftats med hjälp av uppföljande observationer. Den minsta har en radie på en kilometer och den största tre kilometer enligt Scott Sheppard på Carnegie Institution, som var med och upptäckte dem.

I april kommer den europeiska rymdorganisationen, ESA, att skicka en farkost till Jupiters närområde för att studera planeten och några av de närliggande ismånarna. Även Nasa planerar en färd till solsystemets största planet och månen Europa som tros kunna ha ett hav under sin frusna yta.

De många månar som kretsar kring Jupiter och Saturnus tros vara fragment av större månar som kolliderat med varandra.

Den största månen i solsystemet är Ganymede, som kretsar kring Jupiter, som har en radie på omkring 2 635 kilometer. Jorden har en radie på 6 375 kilometer.

De nyupptäckta månarna har inte fått namn ännu, och enligt Sheppard är bara hälften av dem stora nog (en radie på cirka 1,5 kilometer) att få namn.

Planetdödaren fångad på bild

Asteroiden är en av tre som gömmer sig i solens utkanter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.