Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fler larm om folk fast i gungor – polisen avråder

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Foto: SANNA DOLCK / KVP

Polisen i Skåne har gått ut och avrått från ett nytt beteende som sprids bland barn och ungdomar: de fejkar att de sitter fast i en gunga och larmar räddningstjänsten. 

Under söndagen fick räddningstjänsten i Norrköping ett larm om en person som fastnat i en gunga. 

– Det verkar vara en trend på sociala medier, säger Mikael Kalered, inre befäl på Räddningstjänsten Östra Götaland, till Aftonbladet. 

Den senaste tiden har polisen i Skåne fått in flera larm om personer som fastnat i gungor på lekplatser. 

På lördagen gick polisen i Skåne ut på sin hemsida och skrev att barn och ungdomar har fingerat nödsituationen med syfte att få dit räddningstjänst. De filmar när räddningstjänsten kommer och publicerar sedan filmen på sociala medier – ett fenomen som kallas ”stuck in the swing”. 

Polisen avråder kraftigt från beteendet och poängterar att det är ett brott att falskeligen larma om en nödsituation. 

”Kan ta resurser” 

Men på söndagen kom det in nya larm om personer som fastnat i gungor, och räddningstjänsten i Norrköping fick åka ut, skriver Aftonbladet. 

– Det är oklart varför personen satte sig i gungan. Men vi har börjat ta med polisen på den här typen av larm, säger Mikael Kalered, inre befäl på Räddningstjänsten Östra Götaland, till tidningen. 

Han säger vidare: 

– Vi vill inte att det här ska bli en uppåtgående trend med något skådespel som missbrukas. Det här kan ta resurser från exempelvis en brand eller explosion.