Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler larm från SVT-anställda: ”Medelklassbomb”

Nu svarar initiativtagarna på anklagelserna om faktafel.
Musikjournalisten Ametist Azordegan.
Foto: OLLE SPORRONG
Journalisten Christian Catomeris jobbade på SVT i 42 år
Foto: CARL-JOHAN SÖDER / SVT
Nu är det flera anställda som vittnar om bristen på mångfald på Public Service.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Nu är det fler public serviceanställda som vittnar om diskrimineringen inom koncernen. 

De har nått statusfyllda positioner på Sverige Television och Sveriges Radio – men bakom fasaden har många av dem plågats av vad de ser som diskriminering och rasism. 

– Det var en droppe som fick en välfylld bägare att rinna över, säger SVT-journalisten Christian Catomeris till Dagens ETC

Det var i sluten av oktober 2020 som Expressen publicerade sin granskning av public servicebolagen.  

Flera anställda och före detta anställda berättade om rasism, diskriminering och bristande mångfald, på det stora skattefinansierade mediebolaget: 

– Man kände sig lite som en oäkting, säger musikjournalisten Ametist Azordegan.

– Det sista som hände var att mitt skåp vandaliserades, säger nyhetsankaret Arash Mokhtari.

Nu är det även flera journalister som vittnat om sina upplevelser till ETC. 

Lämnade efter 42 år

Journalisten Christian Catomeris har jobbat på SVT i 42 år. Men i oktober valde han att lämna programmet Agenda – efter partiledardebatten. 

Ett av debattens ämnen var kriminalitet. I ett inslag användes den 13-åriga ”Hassan” som exempel på en kille som bor i ett fattigt, så kallat särskilt utsatt område. 

Detta journalistiska grepp fick Catomeris att ta beslutet att lämna redaktionen, skriver ETC. 

– Det var en droppe som fick en välfylld bägare att rinna över och som har att göra med en längre diskussion bakåt i tiden om hur redaktionen har tacklat frågor om invandring, invandrare och minoriteter. Här handlade min reaktion om valet ett utpräglat muslimskt förnamn som ”samlingsnamn” för unga brottslingar, med risk att stigmatisera en utsatt grupp, säger han till tidningen. 

Vittnar om förändringen 

Även Jenny Inal som arbetat på SVT och Sveriges Radio i flera år – vittnar om att journalistiken rörande frågor om invandring har förändrats under de senaste åren. 

– Det största problemet är att SVT är en medelklassbomb som består av människor som stöps i samma form. Och att dessa människor bara har ett inifrånperspektiv, säger hon till ETC. 

SE MER:

Riv tv-huset, lägg ned P3 och gör public service-medarbetarna arbetslösa. Attackerna var hårda mot public service på Sverigedemokraternas landsdagar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.