Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fler kvinnor röstar på S: ”Vi ser en trend”

För Stefan Löfven och S tycks skillnaden mellan andelen manliga och kvinnliga väljare ha ökat över åren. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det är fler män än kvinnor som städer Jimmie Åkesson, enligt SCB:s novembermätning. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Skillnaden mellan andelen kvinnliga och manliga väljare är störst i  Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna, enligt SCB:s stora partisympatiundersökning. 

För S har andelen kvinnliga väljare ökat över tid. 

– Vi ser vi en trend, skillnaden tycks ha ökat under de senaste åren, säger Regina Vilkenas, ansvarig för SCB-undersökningen. 

I SCB:s stora partisympatiundersökning som kom på tisdagen var den största förändringen att Socialdemokraterna gick fram 2,2 procentenheter jämfört med valresultatet. 

– Stefan Löfven har visat tydligt ledarskap under den här tiden, kommenterade Lena Rådström Baastad, Socialdemokraternas partisekreterare, mätningen i går. 

I undersökningen går också att se att S är största parti bland kvinnor. Hos kvinnliga väljare får partiet i novembermätningen 33,3 procent, jämfört med ett stöd på 27,8 bland män. 5,5 procentenheter fler kvinnor än män uppger alltså att de skulle rösta på S. 

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är de partier där skillnaden mellan andelen kvinnliga och manliga väljare är som störst. För SD är stödet bland män i SCB:s novembermätning 21,8 procent och 14,8 bland kvinnor, en skillnad på 7,0 procentenheter.

Resultatet för kvinnliga respektive manliga väljare i SCB:s novembermätning. Foto: SCB

Skillnaden för S har blivit större 

Skillnaderna för S och SD är säkerställda. 

– Det är en större andel män jämfört med kvinnor som uppger att de skulle rösta på SD och fler kvinnor jämfört med män som uppger att de skulle rösta på Socialdemokraterna, säger Regina Vilkenas, ansvarig för SCB:s partisympatiundersökning. 

Och vad gäller Socialdemokraterna går det att se att skillnaden mellan män och kvinnor har blivit större över tid. 

– Tittar vi närmare på S så ser vi en trend, skillnaden tycks ha ökat under de senaste åren, säger Regina Vilkenas. 

S partisekreterare Lena Rådström Baastad kommenterar resultatet i ett mejl till Expressen: 

”Bland våra nytillkomna sympatisörer är det fler kvinnor än män. Vi jobbar naturligtvis för att stärka vårt stöd ytterligare - bland både män och kvinnor”, skriver hon. 

Frågan som SCB har ställt i undersökningen är: ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?”. 

SCB:S PARTISYMPATIUNDERSÖKNING HÖSTEN 2018

Resultat i mätningen samt förändring sedan valet 2018

Socialdemokraterna: 30,5 (+2,2)

Moderaterna: 19,2 (-0,6)

Sverigedemokraterna: 18,3 (+0,8) 

Centerpartiet: 8,6 (0)

Vänsterpartiet: 8,4 (+0,4)

Kristdemokraterna: 5,4 (-0,9)

Liberalerna: 4,3 (-1,2)

Miljöpartiet: 4,0 (-0,4)

Övriga partier: 1,2 (-0,3)

Genom ett slumpmässigt urval har cirka 9 000 personer valts ut att intervjuas i partisympatiundersökningen under oktober och november i år.

 

Urvalet representerar alla personer som är folkbokförda i Sverige och som är röstberättigade i år. Det totala bortfallet i de senaste mätningarna har legat runt 45 procent. Data samlades in under perioden 29 oktober till 27 november.

 

Undersökningen har gjorts sedan 1972 och presenteras två gånger om året, i juni respektive december. 

 

Källa: SCB