Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fler kvinnor pekar ut Aftonbladetprofilen

På tisdagen gick en kvinnlig medieprofil ut med namn på en Aftonbladetprofil som hon anklagar för att ha våldtagit henne 2006.
Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / SCANPIX / SVENSKA DAGBLADET SCANPIX SWEDEN
Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén.
Foto: MAGNUS WENNMAN / Magnus Wennman

Nu riktar fler kvinnor anklagelser mot Aftonbladetprofilen som pekats ut som våldtäktsman.

Tre kvinnor skriver att mannen på olika sätt närmat sig dem.

Nu tar Aftonbladetprofilen timeout, skriver Sofia Olsson Olsén, publisher på Aftonbladet. 

På måndagen gick en kvinnlig medieprofil ut med namn på en Aftonbladetprofil som hon anklagar för att ha våldtagit henne 2006.

Händelsen polisanmäldes 2011 och utreddes som misstänkt brott, men i oktober 2012 beslutade åklagaren att lägga ned förundersökningen.

I beslutet står:

”Målsäganden och den som varit misstänkt i ärendet har under utredningen lämnat olika versioner av händelseförloppet. Övrig bevisning i målet ger visst stöd för den version målsäganden lämnat; dock inte tillräckligt för att en fällande dom i tingsrätt ska kunna förväntas”.

– Jag har gjort bedömningen att utredningen inte kommer att leda till att man kan förvänta sig någon fällande dom i tingsrätten. Det säger inget om vad som hänt eller inte hänt. Rent rättsligt talar inte bevisningen med sådan styrka att man kan slå fast att det här brottet ägt rum, säger åklagaren.

Nu – efter medieprofilens inlägg i sociala medier – riktar fler kvinnor anklagelser mot Aftonbladetprofilen.

Vill stötta medieprofilen

En kvinna skriver hur hon som 14-åring hörde av sig till mannen, som hon då såg upp till. 

Svaret hon fick var – enligt en skärmdump hon laddat upp – frågan om hon ”ville ligga” med honom.

Till Expressen säger kvinnan att hon skrivit som hon gjort för att stötta medieprofilen som anklagat Aftonbladetprofilen för våldtäkt.

En annan kvinna beskriver hur hon som 16-åring träffade mannen utanför en krog i Stockholm. Mannen ska då ha bett henne följa med honom hem och ”dricka sprit”. Först när hon sa ifrån ”ordentligt” gav han upp, enligt kvinnan.

Expressen har varit i kontakt med kvinnan, som avböjer att lämna ytterligare kommentarer.

Ytterligare en kvinna riktar en anklagelse mot mannen och skriver i ett inlägg på sociala medier om hur de sågs ute för cirka tolv år sedan och bytte nummer som vänner. De hade tidigare haft en vänskaplig mejlkontakt och kvinnan beskriver mötet dem emellan som trevligt. 

– Senare den natten ringde han mig, jag svarade och han började prata om att han skulle komma hem till mig. Han lät väldigt aggressiv och hotfull. Jag sa nej flera gånger och lade på, men han fortsatte att ringa och sms:a, berättar kvinnan när Expressen pratar med henne. 

Hon hörde aldrig av honom igen efter det och gjorde aldrig någon polisanmälan, men säger att hans helomvändning under kvällen var obehaglig. 

– Egentligen tycker jag att det är fel att hänga ut folk på det här sättet, men vi kvinnor har inget val, vi har inget skydd mot de här männen. De blir inte dömda, de får jobba kvar, de får fortsätta med sitt liv, medan andra får sitt krossat. Då får vi ta till de här metoderna för att varna andra.

Utreds internt på Aftonbladet

Enligt tidningen Resumé har Aftonbladet startat en intern utredning mot den anklagade medarbetaren. Publishern Sofia Olsson Olsén skriver till Resumé att hon tar uppgifterna som cirkulerar på ”största allvar.”

”Vi hanterar det här som ett personalärende och utreder dessa uppgifter inom ramen för det.”

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén.
Foto: MAGNUS WENNMAN / Magnus Wennman

I ett sms till Expressen skriver hon:

”Jag har inget i övrigt att tillägga. Hur vi hanterar personalärenden är inget jag kommunicerar externt.”

Senare skrev hon i ett inlägg att Aftonbladetprofilen tar timeout. 

"Vi måste så klart utreda det här närmare. Det här är ett personalärende och för det har Aftonbladet anlitat en extern och oberoende utredare, expert på sexualbrott", skriver hon i inlägget. 

Den kvinnliga medieprofilen säger att hon offentliggör namnet på personen hon anmält dels med anledning av Weinsteinskandalen och dels för att visa att det rör sig om toppen på ett isberg.

Hon hävdar att mannens ombud ringt och talat med hennes arbetsgivare om anmälan och då påstått att kvinnan ljuger.

Advokat Elisabeth Massi Fritz säger till Dagens Nyheter att kvinnan har hört av sig till henne.

– Jag bedömer hennes uppgifter som både trovärdiga och detaljerade. Hon gjorde dessutom en polisanmälan för flera år sedan. Förundersökning inleddes och lades ned. Brott kunde ej styrkas och ärligt talat är jag lite förvånad över det beslutet med tanke på att det verkar finnas en viss stödbevisning. Jag kommer granska hennes fall, säger hon till DN.

"Måste göras helhetsbedömning"

Brottet våldtäkt preskriberas efter tio år.

Grov våldtäkt preskriberas efter femton år.

Emma Regnér är rådman på Helsingborgs tingsrätt och ingår Sveriges domstolars så kallade mediegrupp som svarar på juridiska frågor. Hon uttalar sig inte specifikt om fallet med Aftonbladetprofilen utan allmänt om lagstiftningen.

– För att en våldtäkt ska bedömas som grov ska det beaktas om våldet eller hoten varit särskilt allvarliga, om det varit flera som deltagit eller om gärningsmannen med sitt tillvägagångssätt visat särskild hänsynslöshet och råhet. Det görs alltid en helhetsbedömning och det finns inget enkelt svar.

Regnér fortsätter:

– I förarbetet till lagtexten står: Till exempel om våldet är särskilt allvarligt eller om våldtäkten skett under hot med kniv eller annat föremål. Det kan också vara om övergreppet varit förenat med frihetsberövande, sadistiska inslag, grovt förnedrande handlingar eller om offret varit invalidiserad eller på annat sätt hjälplös.

Kan droger vara ett exempel på det sistnämnda?

– En helhetsbedömning måste göras. Att man drogat någon gör inte att brottet automatiskt bedöms som grovt.

Expressen har sökt den utpekade Aftonbladetprofilen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.