Att kremera sitt avlidna husdjur har blivit allt mer populärt. På djurkrematoriet Cremit utanför Hässleholm går de två brännugnarna varma. För att klara trycket från djurägarna är en tredje ugn på väg att installeras.
7 000 om året
När företaget startade 1994 kremerades omkring 700 husdjur årligen. I dag handlar det snarare om 7 000.
- Det är allt från barn med sina små hamstrar till pensionärer med hundar och katter som kommer hit, berättar Glenn Hesslo, anläggningsansvarig på Cremit.
Efter kremeringen, som tar allt från en till flera timmar, kan man välja att sprida askan i en minneslund eller att ta med urnan hem.
- En del som har tävlat med sina raskatter gräver inte ned urnan utan har den i prishyllan i stället säger Glenn Hesslo.
Minnesord
Många väljer att gravera urnan med djurets namn, datum för födsel och död, och några minnesord.
Och människor är måna om sina skyddslingar. Det märks särskilt vid högtider som allhelgonahelgen.
- Vid minneslunden är det minst lika många ljus tända som på en kyrkogård för människor. Det är väldigt stämningsfullt, säger Glenn Hesslo.