Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fler kärnvapenladdade stridsspetsar i världen

Antalet kärnvapenstridsspetsar i världen som är tillgängliga att användas ökade under 2022, en utveckling främst driven av Ryssland och Kina, visar en ny rapport.

De nio officiella och inofficiella kärnvapenmakterna har i år 9 576 stridsspetsar som är redo att användas av militären, en ökning från i fjol då siffran var 9 440, enligt rapporten från Norsk Folkehjelp.

Sammanlagt har stridsspetsarna laddade med kärnvapen en sprängkraft som motsvarar över 135 000 Hiroshimabomber, enligt rapporten.

Den senaste tiden har Ryssland upprepade gånger hotat att använda kärnvapen i samband med invasionen av Ukraina och västländernas militära hjälp till Ukraina.

De 136 stridsspetsar som har tillkommit under året tillskrivs Ryssland, Kina, Indien, Nordkorea och Pakistan.

”Den här ökningen är oroande och fortsätter en trend som började 2017, säger Grethe Lauglo Østern som har arbetat med rapporten i ett uttalande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.