Fler kan kalla hem sina ambassadörer

Foto: Axel Öberg

Margot Wallström förnekade att fler ambassadörer var på väg att kallas hem från Sverige.

Bara sex dygn senare kom beskedet från Förenade Arabemiraten - där över 200 svenska företag är verksamma.

På ett blixtinkallat krismöte på näringsdepartementet i kväll ska utrikesministern och näringsministern försöka lugna ett 40-tal näringslivstoppar.

Samtidigt kan fler länder stå på tur att straffa Sverige för Wallströms uttalanden, uppger en initierad diplomatkälla för Expressen.

Utrikesministerns förnekande och dementier fick motsatt effekt.

I går kom beskedet att Förenade Arabemiraten gör som Saudiarabien och kallar hem sin ambassadör i protest mot Margot Wallströms uttalanden. Samtidigt blev det känt att landets utrikesminister lämnat in ett brev där han fördömer Margot Wallströms uttalanden, som han menar "våldför sig på principen om självständighet på vilka relationerna mellan dessa länder är baserad."

- Detta förefaller ha sin grund i att man i regionen tycker att regeringen i allmänhet och Margot Wallström i synnerhet bara viftat bort allvaret i det hela, säger en initierad diplomatkälla - som samtidigt riktar en ny varning till regeringen:

- Min gissning är att det finns en risk för att mer kan komma.

För en vecka sedan kunde Expressen avslöja att flera av Arabförbundets 22 medlemsländer skyndsamt begärt företräde hos utrikesdepartementet. Tongivande då var Förenade Arabemiraten och Kuwait, enligt Expressens uppgiftslämnare.

Men uppgifterna förnekades av Margot Wallström.

- Vi har sökt bekräftelse och det finns inget som helst underlag för de påståendena, sa hon till Expressens Magnus Hellberg efter ett möte med utrikesutskottet

Var kommer de ifrån från början?

- Ja, från någon lögnare på Expressen.

Men det som påstods i Expressens artiklar stämde.

- Vi hade inga sådana uppgifter då, förklarar Wallströms pressekreterare Erik Boman nu.

Margot Wallström själv vägrade i går kväll kommentera den diplomatiska krisen. Tidigare under dagen medverkade hon dock på tidningen Chefs gala, där hon bland annat fick frågan om det var något i kritiken som förvånat henne.

- Jag tycker att det som är värst är att man ska behöva springa på och använda energi till att bemöta sådant som är lögnaktigt. Jag tycker det är det värsta, svarade utrikesministern.

- Jag tycker också att man ser effekter av en, det kallas för klickjournalistik nu förtiden, alltså att medierna behöver skriva någonting som är en konflikt, som är en skandal, en attack, som är något som är så pass dramatiskt så att man får många klick på rubriken.

Enligt Wallström förstår medierna inte "vilket intryck det här ger i resten av världen".

- Att det kan bli lite ytligt och lite farligt ibland.

Beskedet om att Förenade arabemiraten kallar hem sin ambassadör Sultan Rashid Al Kaitoob kom i sämsta tänkbara läge för regeringen.

Som Expressen i tisdags kunde avslöja har Margot Wallström och Mikael Damberg kallat ett 40-tal näringslivstoppar till ett möte på näringsdepartementet klockan 18.30 i kväll "avseende svenska exportaffärer i främst Gulfregionen".

Tanken var att regeringen då skulle övertyga direktörerna om att relationerna, trots allt, är goda med Arabländerna.

Näringsminister Mikael Damberg bekräftade på tisdagskvällen - en vecka efter att det blev känt att Sverige avslutar det militära samförståndsavtalet med Saudiarabien:

- Vi vill nu träffa näringslivet för att diskutera hur vi ytterligare kan främja utbyte och handel, det är en väldigt viktig signal till alla länder i regionen men också till Saudiarabien.

Men nu blir det inte bara ett möte om affärer som hotas i Saudiarabien, utan även i Förenade Arabemiraten och i andra länder i regionen.

- Mötet får nu ännu tydligare karaktär av krismöte. Regeringen har tyvärr försatt Sverige i en diplomatisk och politisk kris i relationerna med området, säger en näringslivsföreträdare.

- De som tidigare sade att ett uppsagt avtal inte skulle försvåra för Sverige, och för företagen, har fått fel. Utan dessa kontakter, via ambassadörerna, har Sverige heller ingen möjlighet att göra sin röst hörd i MR-frågor.

Den svenske ambassadören ska också ha kallats till utrikesdepartementet i Förenade Arabemiraten för att motta en protest på grund av Margot Wallströms uttalanden om Saudiarabien, enligt TT.

Förra utrikesministern Carl Bildt konstaterade i går kväll på Twitter:

"Förenade Arabemiraten har alltid varit en värdefull och pålitlig partner för Sverige. Som utrikesminister uppskattade jag mycket vår nära dialog om regionala och globala frågor."

Statsminister Stefan Löfven deltar inte i kvällens möte med företagsledarna. Han befinner sig då på ett toppmöte i Bryssel med EU:s övriga stats- och regeringschefer.

PRATBUBBLOR

Expressen konfronterade för en vecka sedan Margot Wallström med uppgifterna om att fler länder - bland dem Förenade Arabemiraten och Kuwait - övervägde att kalla hem sina ambassadörer.

- Det finns... vi har sökt bekräftelse och det finns inget som helst underlag för de påståendena.

Var kommer de ifrån från början?

- Ja, från någon lögnare på Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.