Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gravida i Danmark ska testas för corona innan de ska föda

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Nu ska gravida testas för coronaviruset i Danmark.
Foto: Shutterstock / Shutterstock
Positivt test innebär att särskilda förhållningsregler sätts in.
Foto: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Sjukvårdspersonal i Rom i Italien.
Foto: MAURIZIO BRAMBATTI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
”Allt kommer att bli bra” står det på balkongens banderoll.
Foto: MAURIZIO BRAMBATTI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Italien har passerat Kinas dödsantal till följd av coronaviruset.
Foto: FILIPPO VENEZIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Hela Kalifornien sätts i karantän.
Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Danmark ska börja testa gravida kvinnor med symtom på coronaviruset innan de ska föda, rapporterar Danmarks Radio.

Samtidigt har Italien passerat Kina när det kommer till dödsfall till följd av covid-19.

Landet har bekräftat 427 nya dödsfall – och sammanlagt har mer än 3 400 personer avlidit av viruset, rapporterar BBC. 

När blivande mödrar kommer in till sjukhuset i Danmark för att föda ska de nu testas för coronaviruset – om de uppvisar några symtom. Det beslutet har Sundhetsstyrelsen, danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, tagit på torsdagen. 

Om testet visas positivt ska särskilda förhållningsregler gälla, bland annat ska både mamman och personalen ha på sig munskydd, skriver Danmarks Radio.

Är den andra föräldern befarad smittad av corona ska han eller hon inte följa med till förlossningen. Därför uppmanas Danmark blivande föräldrar att redan nu ha en plan B för vem som kan följa med i stället.

– Vi har tagit detta steg för att vi är i en speciell situation. Det är helt exceptionellt, säger ordförande för barnmorskeföreningen Lis Munik, till DR.

I Danmark har mer än 1 150 personer smittats av coronaviruset hittills, och sex personer har avlidit.

Italien har fler dödsfall än Kina

Värre ser statistiken ut i Italien. Mer än 41 000 personer har smittats av covid-19 – och på torsdagen har 427 nya dödsfall bekräftats.

Det innebär att Italien nu har passerat Kina som det land där flest personer dött till följd av viruset. I Italien har sammanlagt 3 405 personer avlidit, medan Kina har bekräftat 3 245 dödsfall.

På torsdagen meddelade premiärministern Giuseppe Conte att landets nationella karantän kommer att förlängas till att gälla efter den 3 april. I intervju med den italienska tidningen Corriere della Sera uppgav premiärministern att även stängningen av skolor och restriktioner för folksamlingar skulle förlängas.

– Den totala blockaden kommer att fortsätta. Åtgärderna som har tagits, både stängningen av publika aktiviteter och de som gäller skolan, kan bara förlängas, sa Giuseppe Conte till tidningen.

Flera länder vidtar skarpa åtgärder

Flera länder har infört ytterligare åtgärder från att minska smittan under torsdagen.

I Tyskland har man beslutat om att stänga gränserna för all icke-nödvändig flyg- och båttrafik från andra EU-länder, rapporterar CNN. 

Samtidigt väntas Frankrike skjuta fram gränsen för sitt nationella utegångsförbud. Enligt generaldirektören för landets hälsomyndighet, Genevieve Chene, är det ”väldigt troligt” att tilltaget kommer att vara längre än de två veckor som hittills varit planerade.

Runtom i världen har mer än 236 000 personer smittats av covid-19. Fram tills onsdagen har drygt 9 800 personer dött av smittan, medan mer än 86 600 personer har tillfrisknat.

Staten sätts i karantän – se beskedet i guvernörens tal.
Sveriges tidigare statsepidemiolog, Johan Giesecke, om coronasmittan i Sverige.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

LÄS MER: Länderna som vinner kampen mot smittan

LÄS MER: Ställa in resor på grund av corona – så funkar det 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.