Fler frias från våldtäkt - hävdar att de sov

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det blir allt vanligare att män frias från våldtäkt för att de hävdar att de sov.
Foto: Colourbox
Forskaren hävdar att det är lite som styrker männens berättelser.
Foto: Colourbox

Det har blivit allt vanligare att män frias från våldtäkt för att de kan ha sovit när de begick övergreppen.

Det rapporterar Ekot i Sveriges Radio som granskat 18 liknande fall.

– Jag blev väldigt chockad. Jag blev rent ut sagt arg, säger Lina som utsatts, till Ekot.

Lina, som egentligen heter något annat, vaknade chockad och rädd av att hon blev penetrerad. Mannen som åtalades för våldtäkt friades. Hovrätten anser att det inte är uteslutet att mannen sov under övergreppet och därmed inte hade något uppsåt.

– Jag blev väldigt chockad. Jag blev rent ut sagt arg. Tanken på att det skulle bli så här fanns inte, säger Lina till Ekot.

Hon är inte ensam. Det har blivit allt vanligare att män, som står åtalade för våldtäkt, frias eftersom de hävdar att begick övergreppen i sömnen. I 10 av de 18 fall som Ekot granskat friades mannen. I fem av fallen baserades den friande domen enbart på att rätten anser att mannen kan ha sovit när övergreppen begicks.

Kallas sexsomni

I ett av fallen blev en 13-årig flicka gravid och det visade sig att pappan till barnet var 50 år. Han friades för våldtäkt mot barn eftersom samlaget kan ha skett i sömnen.

Det kallas sexsomni när man utför en sexuell handling i sömnen, mot sig själv eller mot någon annan.

För att dömas för ett brott krävs uppsåt och personer som begått brott i sömnen anses inte kunna kontrollera sina handlingar. Därför ska de frias. Det finns även exempel på personer som friats från trafikbrott och misshandel för att de hävdar att de sovit när brottet begåtts.

Kritik från experter

Carlos H Schenck, professor i psykiatri vid University of Minnesota och är ledande forskare inom sexsomni. Han har granskat domarna som Ekot rapporterar om och menar att det i de allra flesta fall finns inget eller mycket lite som styrker att mannen sov. Det gäller exempelvis ett fall med en kvinna som vaknade av att hennes kompis hade sex med henne. Schenck reagerar starkt på domen, enligt Ekot.

– Den här personen passar överhuvudtaget inte i profilen för sexsomni. Det finns inga andra händelser av sexsomni eller andra dokumenterade sömnstörningar, säger han till Ekot.

Schenck har även tittat på Linas dom. I den hittar han både felaktigheter och saker som kan styrka den friande domen.

Domarna får kritik från fler håll. Bland annat från Madeleine Leijonhufvud som är professor emerita i straffrätt. Hon säger till Ekot att det finns stora rättsäkerhetsproblem i hur man hanterar den här typen av fall.

– Det är en tydlig trend att vi får den här invändningen i våra domstolar, och det är därför väldigt olyckligt när man ser att utgången är så varierad och det är så oförutsägbart i dag hur en sådan här invändning kommer att uppfattas, säger hon till Ekot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.