Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fler forskare vid KI stängs av efter fusk

24 författare stod bakom en artikeln om forskning som utförde försök på råttor och deras matstrupar. Sjutton av dem, inklusive Paolo Macchiarini, är – eller var – knutna till Karolinska institutet eller Karolinska universitetssjukhuset vid tiden för publicering. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Kirurgen Paolo Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk, enligt Centrala etikprövningsnämnden.

Ytterligare 16 forskare vid Karolinska institutet och universitetssjukhuset dras med i fallet.

"Jag kommer att kunna ladda ner och läsa rapporten i helgen", skriver Macchiarini i ett mejl till Expressen.

Utredningar och brottsmisstankar

Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini var anställd på Karolinska universitetssjukhuset 2010—2013. Under tiden utförde han ett flertal operationer, däribland luftrörstransplantationer där tre patienter fick nya, syntetiska luftstrupar. Två av patienterna dog och den tredje blev svårt skadad.

I juni delgav Västerorts åklagarkammare Macchiarini misstanke om brott i fyra fall — två fall av grovt vållande till annans död samt två fall av grovt vållande till kroppsskada.

Utöver luftstrupsoperationerna är Paolo Macchiarini även misstänkt för grovt vållande av kroppsskada vid en fjärde operation. Vad denna operation handlade om vill åklagaren inte säga.

Det pågår ytterligare utredningar kring kirurgens verksamhet i Sverige.

I förra veckan presenterade utredaren Kjell Asplund, professor emeritus och före detta generaldirektör för Socialstyrelsen, en utredning av Macchiarinis kliniska verksamhet vid Karolinska universitetssjukhuset, som visade att sjukhuset brustit i ansvar på ett flertal allvarliga punkter.

Under måndagen presenteras en utredning av Karolinska institutets agerande.

I nästa steg kommer CEPN att bedöma Macciarinis artiklar om de operationer med luftstrupar som han utförde på Karolinska universitetssjukhuset.

Källor: Kjell Asplund och Karolinska institutet samt Västerorts åklagarkammare.

TT

Medförfattares ansvar

Enligt god vetenskaplig sed ska samtliga medförfattare godkänna den senaste versionen av manuskriptet och därmed iklä sig ansvar för densamma. Om en vetenskaplig artikel anses vara behäftad med så allvarliga brister att vetenskaplig oredlighet (fusk) kan konstateras faller alltså ansvaret på samtliga författare, skriver Centrala etikprövningsnämnden (CEPN).

För den aktuella forskningsartikeln, "Experimental orthotopic transplantation of tissue-engineered oesophagus in rats", finns 24 författare. 17 av dessa, inklusive Paolo Macchiarini, är – eller var – knutna till Karolinska institutet och/eller Karolinska universitetssjukhuset vid tiden för publicering.

CEPN konstaterar i sin utredning att det inte råder något tvivel om att "huvudförfattare, Paolo Macchiarini, är ytterst ansvarig för innehållet i artikeln".

Expertgruppen säger sig ha viss förståelse för att juniora forskare stått i en beroendeställning till Macchiarini och övriga ledare av forskningsgruppen, vilket inte fråntar dem ansvar men får ses som en förmildrande omständighet.

Källa: CEPN

TT

– Om man har sitt namn på artikeln så har man ett ansvar, säger Lena Berke, ordförande i expertgruppen för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden.

Den aktuella forskningen, som publicerades i tidskriften Nature Communications 2014, utförde försök på råttor och deras matstrupar – alltså inte luftstrupar som Paolo Macchiarini blivit mer känd för att experimentera med.

Många författare

Hela 24 författare stod bakom artikeln. Sjutton av dem, inklusive Paolo Macchiarini, är – eller var – knutna till Karolinska institutet eller Karolinska universitetssjukhuset vid tiden för publicering.

Samtliga forskare som var medförfattare till den aktuella forskningsartikeln stängs av från att utföra djurförsök vid Karolinska institutet, uppger Dagens Medicin.

Vissa anses ha mer ansvar än andra, men CEPN finner att samtliga gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning. På ren svenska: Fusk.

– När man läser artikeln får man intrycket av att försöket var mycket framgångsrikt, men om man jämför med de data som vi trots allt fått ut så ser man att detta inte alls stämmer, säger Lena Berke.

 

LÄS MER: Paolo Macchiarini slår tillbaka efter anklagelserna

 

Enligt Berke, som säger att råttorna drabbades av stora viktförluster, finns totalt tre punkter som var för sig inneburit oredlighet i forskning.

– Vi har försökt få ut rådata. Det har vi inte fått. Vi har försökt få ut försöksjournaler. Det har vi inte fått, trots att sådana ska lämnas ut. Artikeln ger en vilseledande presentation, tolkning och beskrivning av resultaten när man jämför med de data som vi trots allt fått ut. Det stämmer inte.

Tidigare anklagelser

Redan 2014 riktades misstankar mot Macchiarini. Då anmälde fyra läkare på Karolinska universitetssjukhuset, som menade att kirurgen förvanskat fakta om operationer med konstgjorda luftstrupar i artiklar, honom till Karolinska institutets dåvarande rektor Anders Hamsten.

I mars 2015 friades dock Macchiarini av KI:s etikråd. I maj samma år visade Bengt Gerdin, professor emeritus vid Uppsala universitet, att uppgifterna i kirurgens artiklar inte stämmer överens med hans egna journalanteckningar. Trots det meddelade Hamsten att kirurgen inte gjort sig skyldig till fusk.

Nu välkomnar Gerdin CEPN:s yttrande.

– Likkistan spikas igen.

Karolinska institutets prorektor, Henrik Grönberg, säger att han ser mycket allvarligt på utslaget från CEPN.

– Det är Karolinska institutets rektor som fattar det slutgiltiga beslutet, det vill säga om det förekommit oredlighet eller inte. Men självklart väger CEPN:s yttrande väldigt tungt.

Macchiarini till Expressen: Kommer läsa den

Paolo Macchiarini har hela tiden hävdat att han är oskyldig. Han kommenterar etiska kommitténs fuskyttrande i ett mejl till Expressen:

"Jag kommer att kunna ladda ner och läsa rapporten i helgen och kommer att kommentera den när jag gjort det."

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!